Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

ЕС с нови мерки срещу кибератаките

Съветът на Европейския съюз прие нов юридически механизъм, който позволява да бъдат налагани санкции срещу извършителите на кибератаки и техните съучастници. В спектъра на новата правна рамка ще спадат удари срещу институциите на Евросъююза, държави-членки, както и международни организации.

bnt avatar logo
от БНТ
22:38, 17.05.2019
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Според новата наредба физически и юридически лица, които са извършили кибератаки срещу Европейския съюз, държавите-членки или международни организации, ще влязат в т. нар. "черни списъци".

Санкциите, които грозят хакерите са забрана за пътуване до държава-членка на Европейския съюз и запор на имущество и банкови сметки. Наказания са насочени и към лица, които предоставят финансова, техническа или материална помощ във връзка с кибернападения.

По този начин Брюксел за първи път има възможността да наказва хакери и съучастниците им, дори и тяхното местоположение да не е на територията на Стария континент.

Предложението за реформата дойде от правителствата на Холандия и Великобритания. През октомври миналата година тяхно съвместно разследване откри множество кибернападения срещу Организацията за забрана химическите оръжия в Хага. Според Холандия, хакерските атаки са били извършени от Главното разузнавателно управление на Русия .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лалета с необичаен вид са атракция в Анадола
Лалета с необичаен вид са атракция в Анадола
САЩ и Канада премахнаха митата върху стоманата и алуминия
САЩ и Канада премахнаха митата върху стоманата и алуминия