НОВИНИ

Ескалира ли напрежението във Венецуела?

Властите във Венецуела издирват 10 души, които са били сред нападателите във военната база в град Валенсия. Според президента на страната - Николас Мадуро, нападението е било терористична атака, а не метеж. Ескалира ли напрежението във Венецуела и каква е ролята на армията в продължаващата политическа и икономическа криза в страната?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:08, 07.08.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света
ескалира напрежението венецуела

В атаката на военната база са участвали 20 души, двама са убити, един е ранен, седем са арестувани. Останалите нападатели се издирват в широкомащабна операция. Властите определиха нападението като пропагандно шоу с цел дестабилизация на страната. Президентът Мадуро поздрави армията за реакцията ѝ

Николас Мадуро, президент на Венецуела: Искам да поздравя Националните боливарски въоръжени сили за бързата реакция срещу терористичната атака. Преди седмица ги бихме на изборите, сега ще трябва да се бием срещу тероризма с куршуми.

Часове преди нападeнието, групата разпространи видео материал. В него нападателите, във военни униформи и боядисани лица обявяват, че са решили да действат срещу "смъртоносната тирания " на президента Мадуро. Според държавния глава им плаща Колумбия и Маями. През последните месеци Венецуела е раздирана от тежка политическа и икономическа криза. Страната е арена на бурни протести и сблъсъци между органите на реда и привържениците на опозицията. Загиналите са повече от 120.

В тази сложна обстановка армията - мощен политически и икономически играч във Венецуела, доказа на няколко пъти лоялността си към президента Николас Мадуро. От общо 32 министри в правителството на Мадуро 12 са военни, 10 от тях са действащи. Те ръководят и най-важните министерства. Армията имат собствени телевизия, банка, завод за сглобяване на автомобили и строителна компания. Под шапката им има още фирми от минната, петролна и газова индустрия.

Дали обаче с влошаването на ситуацията връзката между президента и армията ще бъде поставена на изпитание - питат анализатори. Нападението на военната база дойде след първото заседание на новоизбраното Конституционно събрание и отстраняването на главния прокурор - Луиса Ортега, от поста й.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде търсим спасение от жегата
Къде търсим спасение от жегата
Пореден опит за отнемане лиценза на военния завод „Дунарит”
Пореден опит за отнемане лиценза на военния завод „Дунарит”