Европейски енергиен форум в София

В София се провежда европейски енергиен форум - в рамките на Българското европредседателство. Форумът беше открит от министъра на енергетиката Теменужка Петкова. А за него у нас пристигна и заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, който отговаря и за Енергийния съюз. Повече за форума до този час - вижте в прякото включване в обедните новини "По света и у нас" на Николай Минков

Николай Минков
от Николай Минков
11:51, 15.03.2018
Чете се за: 01:58 мин.
У нас

Съвсем неочаквано темата за продажбата на активите на ЧЕЗ в България стана част от първия енергиен форум в рамките на Българското европредседателство, който се провежда в София. Еврокомисарят по енергетика Марош Шефчович коментира, че на този етап не може да се даде ясна оценка доколко ЕК може да се произнесе при една евентуална сделка между държавата и "ЧЕЗ-груп" дали има нерегламентирана държавна помощ. Той обясни, че първо трябва да са ясни всички евентуални параметри на покупката на ЧЕЗ от страна на държавата и с какво участие. Едва тогава регулаторните комисии в Брюксел ще дадат своето становище. Попитан какво може да направи Европейският съд във връзка с арбитража, който се води от страна на ЧЕЗ към България, той обясни, че това не е работа на европейския комисар и на ЕК да дава оценка по този много щекотлив въпрос.

В самото начало на форума тук пристигнаха част от мениджърите на "Инерком" - българската компания, която е на път да финализира покупката на ЧЕЗ-България. Милена Стоева обясни, че преговорите продължават. На този етап нищо конкретно не може да се каже. Но едно е ясно - сделката вече е в Комисията за защита на конкуренцията. От там имат 20 дни да се произнесат дали покупката нарушава антитръстовото законодателство. Ако бъдат поискани допълнителни документи, тогава срокът ще бъде удължен с още 15 и после с дори 4 дни. Т.е близо два месеца българският регулатор ще има технологично време да се произнесе по бъдещата сделка.

Веселин Захариев, финансов съветник на "Инерком" заяви, че продължават преговорите с финансовите институции, които вече са изявили желание да подкрепят сделката, отпускайки кредити. В момента се обсъжда с какви проценти "Инерком" ще участва собствен капитал и колко процента ще бъде привлечения капитал от Международния финансов консорциум. И този път не стана ясно кои банки са включени в тези преговори. Той обясни, че шумът, който се вдига около тези преговори малко бави процесите. От "Инерком" заявиха, че вчера са разбрали за създаването на специална анкетна комисия в парламента, която трябва да проучва фактите и обстоятелствата около сделката с ЧЕЗ, но на този етап се въздържат от коментар.

Милена Стоева, изпълнителен директор на "Инерком": Ние не сме спирали да работим по финансирането, водим преговори още от самото начало на преговорния процес. Така че този процес към настоящем не е спирал, а продължава. Повече подробности не можем да ви дадем, тъй като информацията е конфиденциална.
Веселин Захариев, финансов съветник на "Инерком" по сделката: Структурирането ще бъде напълно стандартно за международни сделки, тоест част от него ще бъде екуити, собствен капитал, другото ще бъде финансирано от банки. В момента се водят преговори за съотношението, собствен капитал-банково финансиране. Преговорите се водят в един нормален тон, имайте предвид, че шумът, който се вдига в последните седмици, не ни помага, леко бави цялата задача, но работим доста конструктивно, всеки ден сме с банките, така че нещата се развиват. Позицията на правителството по отношение на потенциално участие по тази сделка миналата седмица беше комуникирано до ЧЕЗ и те казаха официално, че ще обмислят това нещо.

На енергийния форум еврокомисарят Шефчович заяви, че сутринта е обсъдил с премиера Бойко Борисов големите регионални енергийни проекти. Станало е въпрос за изграждането на газовия хъб, който се подкрепя от Европа. Теменужка Петкова заяви, че е приключила обществената поръчка за избор на проектант. Обсъдени са интерконекторните връзки с Гърция и Румъния, бъдещата газовата връзка с Турция и тази със Сърбия, за която има отпуснати европейски средства. Стана въпрос и за газовите доставки от Русия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Започва пролетното миене на улиците в Русе
Започва пролетното миене на улиците в Русе
На 25 март се въвежда лятното часово време
На 25 март се въвежда лятното часово време