НОВИНИ

ФБР препоръча Хилари Клинтън да не бъде съдебно преследвана

ФБР препоръча Хилари Клинтън да не бъде давана под съд заради имейлите, които е пратила от частен сървър докато е била държавен секретар, но заяви, че тя и нейни служители са проявили "изключителна небрежност". На пресконференция директорът на ФБР Джеймс Коми заяви, че разследването е установило изключително небрежно отношение към боравенето с имейли от страна на Клинтън и на нейни служители и че най-малко 110 имейла са съдържали поверителна информация по времето, когато са били изпратени от частния ѝ сървър.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
21:43, 05.07.2016
Чете се за: 01:09 мин.
По света
фбр препоръча хилари клинтън съдебно преследвана

Той обаче подчерта, че становището на ФБР е, че "никой разумен прокурор" не би повдигнал обвинения на Клинтън, която в събота бе изслушана от ФБР във Вашингтон на доброволно събеседване в продължение на три часа и половина, отбелязва Ройтерс.

"Въпреки че окончателното решение по такива въпроси се взема от министерството на правосъдието, ние изразяваме становището си, че по този случай не е подходящо да се повдигат каквито и да било обвинения", заяви Коми.

Той обаче добави, че има "доказателства за потенциални нарушения на правилата за боравене с поверителна информация".

Хилари Клинтън е кандидат на Демократическата партия за президентските избори на 8 ноември, но кампанията й от месеци страда от аферата с частния й имейл сървър, който е ползвала за служебни цели докато е била държавен секретар от 2009 до 2013 г.

В петък министърката на правосъдието Лорета Линч увери, че ще приеме препоръките на ФБР и на прокурорите по разследването, като по този начин се опита да разсее подозрения за политическа намеса в този изключително деликатен случай, припомня Франс прес.

Линч е предмет на бурна полемика заради срещата й миналата седмица със съпруга на Хилари Клинтън - бившия президент Бил Клинтън. Този неин разговор бе определен като незаконна договорка от кандидата на Републиканската партия за президент Доналд Тръмп.

Самолетът на Бил Клинтън в понеделник се озова до този на Лорета Линч на летището във Финикс, щата Аризона и бившият президент се качил в самолета на министърката и си поговорил с нея. Двамата се познават отдавна, отбелязва АФП.

Впоследствие Линч заяви, че тази среща е била чиста случайност и че разговорът е бил по теми без връзка с работата й.

Републиканската партия обаче незабавно реагира и заяви, че инициативата на Бил Клинтън е била най-малкото проява на непохватност и е скандална.

"Срещата между Бил и Лорета Линч вероятно е била замислена от Хилари", написа в Туитър в петък Доналд Тръмп.

Милиардерът републиканецът твърди, че тази среща е трябвало да е тайна и е била разкрита само защото местен журналист е научил за нея.
"Има ли дори един човек, който да вярва, че тази среща е била случайна?", запита магнатът на недвижими имоти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивалът София диша стартира на 7 август
Фестивалът "София диша" стартира на 7 август
Лиам Фокс отпадна от надпреварата за лидер на консерваторите
Лиам Фокс отпадна от надпреварата за лидер на консерваторите