НОВИНИ

Фондация "Клинтън" се реформира след обвинения на Тръмп

Фондацията "Бил, Хилари и Челси Клинтън" ще се реформира, за да изключи възможността за конфликт на интереси в случай, че Хилари Клинтън бъде избрана за президент през ноември. Това потвърди бившият държавен глава Бил Клинтън след призив на републиканския кандидат Доналд Тръмп за разследване на финансите на дружеството.

bnt avatar logo
от БНТ
08:38, 23.08.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Благотворителната фондация е събрала около два милиарда долара за подпомагане на устойчивото развитие и за борбата с климатичните промени от създаването си през 2001 година досега. Фондацията е обсипана с критики от републиканците, които я обвиняват, че е средство на семейство Клинтън за трафик с влияние.

Опонентите на Хилари твърдят, че докато тя е била държавен секретар - от 2009 до 2013 година - чуждестранни дарители са дарявали пари на фондацията в замяна на облаги от американското правителство.

Доналд Тръмп, който нарича Клинтън "мошеничка", хивчера поиска фондацията да бъде закрита. Той я нарече най-корупмираното предприятие в политическата история на Съединените щати, но твърденията не бяха подкрепени от доказателства.

След обвиненията на Тръмп към фондацията, председателят на екипа на кампанията на Хилари Клинтън отново отправи остри критики към отказа на републиканския кандидат да публикува декларацията за доходите си, което по традиция прави всеки кандидат за Белия дом.

Бил Клинтън вчера защити дейността на своето благотворително дружество и в електронно писмо описа планираните реформи в нея. Отсега нататък ще се приемат само дарения от американски граждани и от независими американски фондации.

Самото дружество ще бъде преименувано на "Фондация Клинтън" и бившият държавен глава ще се оттегли от управителния съвет.

Международните кампании на фондацията, финансирани от дарения на чужди правителства пък ще бъдат прехвърлени на други организации, които ще продължат тази дейност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един човек е загинал след тежка катастрофа край Пловдив
Един човек е загинал след тежка катастрофа край Пловдив
Българин влезе в Гинес с най-голямата кръстословица в света
Българин влезе в "Гинес" с най-голямата кръстословица в света