НОВИНИ

Форумът в Катовице подкрепи прилагане на Парижкото споразумение за климата

Конференцията на ООН за климата в Катовице завърши със споразумение за борба с климатичните промени. След две седмици на тежки преговори, близо 200 страни се договориха за правилата за прилагане на Парижкото споразумение от 2015 г. Неговата цел е глобалното затопляне да бъде ограничено в рамките на 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха.

bnt avatar logo
от БНТ
08:28, 16.12.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Радост за Михал Куртика - човекът, който председателстваше преговорите през последните две седмици в Катовице. "Чрез този комплекс от мерки вие направихте заедно хиляда малки стъпки напред. Можете да се гордеете", каза пред делегатите Куртика. Задоволство и за министрите, участвали в изготвянето на правилата за прилагане на Парижкото споразумение.

Елизабет Кьостингер, министър на околната среда на Австрия: Изяснихме правилата за прозрачност, финансиране, направихме огромна стъпка напред и показахме, че Европейският съюз е водач.
Мигел Ариас Канете, еврокомисар за енергетиката и климата: Днес е голям ден за мултилатерализма, за основания на правила световен ред. Показахме, че целият свят може да се обедини в борбата с глобалното затопляне. при толкова конфликти в света и неразбирателства, да се постигне споразумение с единство и консенсус, е много добра новина.
;

Целта на договорената рамка е намаляване на въглеродните емисии с конкретни стъпки. Много от страните определят по различен начин и с различни темпове политиката си в тази област. Оттам идват и трудностите в търсенето на компромис между толкова голям брой държави. Предвижда се финансиране и гъвкавост при отчитането на резултатите по отношение на по-бедните страни.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства договорените в Катовице правила като основа за борба с климатичните промени. Критиците на постигнатата рамка изтъкват, че тя не е достатъчно амбициозна, за да спре критичния темп на глобалното затопляне. След края на форума, американският Държавен департамент обяви, че Съединените щати не поемат никакви задължения за изпълняване на Парижкото споразумение, включително и финансови.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатни изследвания за Хепатит С в София
Безплатни изследвания за Хепатит С в София
Русия иска конкретен диалог с Вашингтон по Договора за ракетите със среден обсег
Русия иска конкретен диалог с Вашингтон по Договора за ракетите със среден обсег