НОВИНИ

​Франция обвини Дамаск за химическото нападение от 4-ти април

Франция обвини днес Дамаск за химическото нападение от 4-ти април в град Хан Шейхун, взело 89 жертви. Френският външен министър представи разузнавателен доклад, в който отговорността на сирийското правителство се обосновава с анализ на проби, взети от жертвите и мястото на атаката.

bnt avatar logo
от БНТ
17:38, 26.04.2017
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Анализът показва характеристики, типични за разработения в сирийските държавни лаборатории метод на производство на газ зарин, твърди френското разузнаване. Според руско-американското споразумение от 2013- та година, режимът в Дамаск трябваше да е унищожил химическия си арсенал. Ето още от френската теза за отговорността на Дамаск.

Жан-Марк Еро, министър на външните работи на Франция: Методът на производство носи почерка на режима и това ни позволява да установим неговата отговорност за нападението. Знаем това, защото сме запазили проби от други такива нападения и имахме възможност да ги сравним в лаборатории, оборудвани за такъв анализ. В състояние сме да потвърдим, че заринът, използван на 4-ти април е същият като този, използван в нападението на 29 април 2013-та година в Саракеб. Характерно вещество, хексамин, характеризира зарина, произведен от сирийския режим. Това вещество присъства и в пробите от 29 април 2013-та година и в тези от 4 април 2017-та.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Топлофикация София започва отново поетапно спиране на парното
"Топлофикация София" започва отново поетапно спиране на парното
ЕК с предложения за европейски социален стълб
ЕК с предложения за "европейски социален стълб"