НОВИНИ

Френска медия прави връзка между 33 души от атентатите в Париж и Брюксел

Френски медии направиха анализ на участниците в нападенията от 13 ноември и 22 ноември и на разкритите в полицейските акции след тях. Това са най-малко 33 души, преки извършители или помагали с логистика, с взривовете, като шофьори. 15 от тези 33-ма са мъртви, 15 са в ръцете на полицията, трима се издирват.

bnt avatar logo
от БНТ
17:23, 24.03.2016
Чете се за: 00:28 мин.
По света

Връзката на част от тези лица с парижките и брюкселските атентати е доказана - например пръстови отпечатъци на атентатора Лахрауи от летището в Брюксел са открити върху коланите с взрив на парижките нападатели, а пък терористът Абдеслам се е криел в Брюксел в жилище на едно от камикадзетата на летище Завентем.

От тези 33-ма 15 са мъртви, 15 са в ръцете на полицията, трима се издирват. Има ли други и колко в същата клетка можем само да гадаем. От месеци шефът на Европол Роб Уейнрайт предупреждава за потенциалната заплаха за Европа, която представляват пет хиляди души, радикализирани на континента, добили боен опит в Сирия и Ирак.

Част от тях са се върнали и някои са изпълнители на новата по-агрсивна стратегия на Ислямска държава - за серия нападения с много жертви. Пръснатият случаен характер на тази общност, без строга структура е още едно препятствие за неутрализиране на потенциалната опасност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сирийската армия води боеве за древния град Палмира
Сирийската армия води боеве за древния град Палмира
Автокран е паднал върху железопътно трасе в Бургас, има ранени
Автокран е паднал върху железопътно трасе в Бургас, има ранени