НОВИНИ

Германия и Франция искат допълнителни мерки за сигурност в рамките на ЕС

Франция и Германия обявиха нови предложения за затягане на мерките за сигурност в Европа и борбата с тероризма. Министрите на вътрешните работи на двете страни обсъдиха днес в Париж теми от сигурността след серията от терористични нападения в двете страни през последните два месеца.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
18:18, 23.08.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Само през август във Франция са задържани и поставени зад решетките седмина заподозрени терористи, трима от които с ясни планове за атентати. Според френския вътрешен министър Бернар Казньов обаче работата на полицията се затруднява заради недостатъчна възможност да се следят комуникациите на терористите. Спецслужбите, например, отбелязват тенденция терористите да се прехвърлят от популярните социални мрежи към приложения за кодирани съобщения, като Телеграм.

Сега Париж и Берлин предлагат в Евросъюза да бъдат въведени ограничения при кодирането на електронните комуникации. Идеята е не пълна забрана, а да се работи с компаниите, за да се предотврати престъпна злоупотреба.

Томас де Мезиер, министър на вътрешните работи на Германия: "В случаи на педофилия успяхме да накараме интернет-операторите да изтриват това съдържание. Подобно решение може да бъде приложено и в случаите на тероризъм".

Берлин и Париж предлагат също по-всеобхватна размяна на данни между европейските полицейски и разузнавателни служби.

Бернар Казньов, министър на вътрешните работи на Франция: "Днес представяме нова френско-германска инициатива за вътрешна сигурност в Европа на три нива. Първо - подсилване на контрола на външните граници, второ - по-ефективен обмен на критично важна информация между страните членки, трето - да подсилим нашите демокрации срещу кодирането".

Германия и Франция ще поставят на дискусия предложенията си на срещата на върха на Евросъюза на 16 септември в Братислава. И според Париж, и според Берлин - терористичната опасност в Европа не е намаляла.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националните курорти скоро ще имат статут
Националните курорти скоро ще имат статут
Локализиран е пожарът между харманлийските села Остър камък и Иваново
Локализиран е пожарът между харманлийските села Остър камък и Иваново