НОВИНИ

Германските управляващи под натиск след изборите в Хесен

След двуцифрен спад на доверие от избирателите в провинция Хесен, при германските християн - и социал-демократи не са изключени последствия и на национално равнище. Възможен е дори дебат за по-нататъшното съществуване на управляващата широка коалиция.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
22:44, 28.10.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Те са големите победители в изборната нощ на петата по големина германска провинция. Зелените постигат рекорден резултат от почти 20%. "Алтернатива за Германия" събира 13 на сто от гласовете и се настанява във всички местни парламенти на Федералната република.

Екард Мюлер, избирател на "Алтернатива за Германия": Получаваме шанса да развием политическите си идеи на по-високо равнище, въпреки че никой не иска да се коалира с нас. Нашите идеи обаче ще присъстват.

Въпреки масивен отлив на гласове, най-силната партия остава консервативният Християн-демократичен съюз с 27%. Социалдемократите отново, след изборите в Бавария, трябва да преглътнат тежка загуба.

Норберт Шюрен, избирател на социал-демократите: Загубите на двете партии са големи и болезнени. Мисля, че ние, социалдемократите, трябва да преосмислим, какви стъпки да предприемем на федерално равнище, така че подобрим резултатите си.

С решение за конкретни стъпки лидерът на социал-демократите не бърза. Андреа Налес печели време, като оповести преоценка на участието в широката коалиция в Берлин за полувремето на мандата.

За Ангела Меркел резултатът в Хесен е отрезвяващ. Като лидер на консервативната партия тя вече не печели гласове. Краят на канцлерството й не е настъпил, но може би с днешния ден се приближи по-напред.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Властите в САЩ разследват Мерцедес-Бенц за нелоялна практика към клиенти
Властите в САЩ разследват Мерцедес-Бенц за нелоялна практика към клиенти
 Нов керван с мигранти потегли от Салвадор за САЩ
Нов керван с мигранти потегли от Салвадор за САЩ