НОВИНИ

Годишната пресконференция на руския президент Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин изрази учудване от "беззъбата", както я нарече, позиция на българското ръководство по повод проекта "Южен поток". Той бил създаден, за да бъде подкрепена България, твърди руският президент. Путин говори на традиционната си годишна пресконференция в Москва.

bnt avatar logo
от Цветана Кръстева
17:44, 17.12.2015
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Година, след като Русия се отказа от проекта за газопровод "Южен поток", Владимир Путин отново критикува България.

Владимир Путин, президент на Русия: "Учудва ме позицията на българското ръководство, което неясно по какви съображения пренебрегна своите национални интереси. Три милиарда трябваше да бъдат вложени в самия проект по строителството: това са работни места, заплати, доходи на всички нива в бюджета. А после по 400 млн. евро годишно трябваше да получават за транзита. Ние измислихме този проект именно, за да бъде подкрепена България, но след като не искат - няма".

Специален интерес предизвикаха темите за външната политика на Русия. Руският президент за първи път призна публично за наличието на руски военни в Източна Украйна.

Владимир Путин, президент на Русия: "Никога не сме казвали, че там няма хора, които се занимават с решаването на определени въпроси, включително във военни, но това не означава, че там имаме редовна войска".

По повод кризата с Турция Путин не вижда перспектива за възстановяване на отношенията, а по войната в Сирия обяви, че руското виждане за политическо решение съвпада с американското - нова конституция и предсрочни избори.

Руският президент не потвърди дали Екатерина Тихонова, чието име нашумя със скъп инвестиционен проект за развитие на държавния университет, е негова дъщеря, но обясни, че дъщерите му са в Москва, учат и работят, знаят по три европейски езика.

Пред 1400-те журналисти руският президент често се шегуваше, разказваше вицове. най-голям интерес, впрочем, у журналистите будеха въпросите за икономическото състояние на Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нели Куцкова: Нищо нередно не съм направила в изпълнителната власт
Нели Куцкова: Нищо нередно не съм направила в изпълнителната власт
Борисов: Никой не може да се справи по-добре от сегашните управляващи
Борисов: Никой не може да се справи по-добре от сегашните управляващи