САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Гответе със зехтин срещу високо кръвно налягане, препоръчват експерти

Хората могат да снижат риска от високо кръвно налягане като предприемат известни промени в начина си на живот или хранене. Една от промените, предложена от испански специалисти, е за готвене да се използва зехтин, пише в. "Дейли експрес".

от БТА
13:50, 19.01.2019
Чете се за: 00:29 мин.
Животът
гответе зехтин високо кръвно налягане препоръчват експерти

Според експертите маслиновото олио е сред най-добрите готварски мазнини и не само може да допринесе за предпазване от високо кръвно налягане, но и да подобри общото здраве. Благоприятният ефект на зехтина се дължи на съдържащите се в него полифеноли - група антиоксиданти с многобройни здравословни ползи. Въпросните вещества понижават оксидативния стрес, подобряват функциите на кръвоносните съдове и дори действат съдоразширяващо.

;

За целите на изследването специалистите са сравнили ефектите върху кръвното налягане от две четиримесечни диети, едната от които богата на зехтин и съответно на полифеноли, а другата - бедна. Резултатите са показали, че изобилната консумация на зехтин се свързва с понижение в систоличното и диастоличното кръвно налягане, като ефектът е по-ясно изразен при жените. Зехтинът също така притежава противопъзпалителни свойства и може да помогне за понижаването на риска от диабет тип 2, артрит и дори от някои видове рак, твърдят експерти по хранене.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Актьорът Робърт Редфорд ще получи почетна награда Сезар
​Актьорът Робърт Редфорд ще получи почетна награда "Сезар"
Жертви на грипа в Румъния и Хърватия
Жертви на грипа в Румъния и Хърватия