НОВИНИ

Гръцкото правителство оцеля при вота на недоверие

Правителството на премиера Алексис Ципрас оцеля при вота на недоверие в парламента днес, което отваря пътя за подписване на историческото споразумение за името на Македония, предадоха световните агенции. Поддръжниците на Ципрас в парламента отхвърлиха инициативата на опозиционната партия Нова демокрация със 153 срещу 127 гласа.

bnt avatar logo
от / БТА
07:58, 17.06.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света
гръцкото правителство оцеля вота недоверие

Лидерът на партия "Независими гърци" Панос Каменос изпълни обещанието си, че няма да свали правителството, въпреки че е против споразумението. „Днес не гласуваме за споразумението“, подчерта той преди гласуването, отбелязва ДПА.

Опозицията атакува премиера, тъй като според нея той е направил твърде много отстъпки по споразумението, което се очаква да бъде подписано утре. „Няма да разделим гърците, за да обединим македонците“, заяви лидерът на „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис, цитиран от Франс прес.

Алексис Ципрас, премиер на Гърция: Аз и моето правителство поемаме тази историческа и политическа отговорност, защото вярвам, че патриотизъм означава да пазиш историческото и културното наследство. А заедно с това искаме да превърнем Гърция във водеща сила за сътрудничество и взаимно развитие на Балканите, в пазител на стабилността по източната граница на Европа.
;

Хиляди гърци протестираха срещу споразумението пред парламента, призовавайки Ципрас да подаде оставка. Полицията използва звукови гранати и сълзотворен газ, за да попречи на демонстрантите да влязат в сградата.

Ципрас и Заев обявиха постигнатия пробив във вторник, припомня ДПА. Предстои Македония да ратифицира споразумението на референдум, след което то ще бъде ратифицирано и от гръцка страна. Освен това Атина ще спре да блокира усилията на Скопие за присъединяване към НАТО и ЕС.

Националисти от двете страни на границата се обявиха против и обещаха да протестират.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ансамбъл „Българче“ навършва 50 години
Ансамбъл „Българче“ навършва 50 години
Австрия очаква от Германия обяснения за подслушване на австрийски обекти
Австрия очаква от Германия обяснения за подслушване на австрийски обекти