НОВИНИ

Дискусия за бъдещето на българския език в Западните покрайнини

В деня на Ботев празник имаше и Основното училище "Христо Ботев" в Димитровград или Цариброд в Сърбия. На фона на многобройните грамоти на учениците от състезания и олимпиади по български език, в училището няма българска паралелка. Българското малцинство учи езика само в рамките на два часа седмично. Посланикът ни в Сърбия Радко Влайков се обърна към родителите с думите да не се притесняват децата им да учат и използват българския език, защото така те говорят на един официалните езици на обединена Европа.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:18, 02.06.2017
Чете се за: 01:20 мин.
По света

Посланик Влайков заедно с представители на държавната администрация на западната ни съседка и на мисията на ОССЕ обсъдиха проблемите пред информирането на майчин език сред българското малцинство.

Посланикът на България в Сърбия изтъкна като положителна тенденция създаването на нови малцинствени медии след 2015 г., но подчерта, че няма механизъм за гарантиране на устойчиво финансиране на тези медии, което намалява сигурността на заетите в тях.

Н.Пр. Радко Влайков - посланик на на Република България в Сърбия: "Националният съвет би трябвало да бъде много по-активен и много по-единен в решаване на проблемите. Един от проблемите, който съществува това е липсата на стратегия - това е повече от 15 години. Тука вината не трябва да бъде само към сегашното ръководство. Сегашното ръководство - дори факта на отсъствие днес на председателя на националния съвет е смущаващ най-малкото. Втория въпрос е, че медията, която се финансира от националния съвет - това е ,,Братство" - тя не изпълнява задачите да може да дава една адекватна информация на цялото национално малцинство, а малко или повече обслужва част от интересите, съсредоточени в националния съвет, което е абсолютно неправилно".

Заместник-председателят на Националния съвет на Българското малцинство обясни отсъствието на председателя Владимир Захариев така:

Стефан Стойков - заместник-председател на Националния съвет на БНМ: "А за днеска той отсъства понеже ние всеки ден имаме ангажименти и ни викат на различни срещи. просто имаше по-рано уговорени срещи. едната среща вчера беше в Белград. Днеска господин Захариев е в София".

Според плана за приобщаване към европейската общност Сърбия трябва максимално да гарантира чрез законите гражданските свободи.

Небойша Иванов - Културно-информационен център на българите в Сърбия: "Надявам се, че ние като българско малцинство и България като държава ще успеем да използваме максимално председателството на България на ЕС от първи януари, което ще даде един нов тласък в решаване на всички тези проблеми, които касаят българската общност в Сърбия".

А по пътя на помирението в Димитровград четем - Паметник на една братоубийствена война - това е надписът от плоча на Нешков връх посветена, на загиналите български и сръбски войници във войната от 1885 г.

Владица Димитров - кмет на община Димитровград, Сърбия: "Искаме този паметник да бъде някакъв мост на народите тук".

Кметът на Димитровград обеща да положи усилия да се направи път и кабинков лифт до паметника с гледка и към Сърбия, и към България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязаха Деня на околната среда с редица инициативи в местността „Паничище”
Отбелязаха Деня на околната среда с редица инициативи в местността „Паничище”
ДРУГИТЕ новини: Маркучи срещу досадни туристи
ДРУГИТЕ новини: Маркучи срещу досадни туристи