НОВИНИ

Избраха южнокореец за нов шеф на Интерпол

Южнокореецът Ким Чен-ян беше избран за шеф на Интерпол. Руският кандидат Александър Прокопчук беше смятан за фаворит, но срещу него се надигна сериозна опозиция. Кремъл изрази съжаление, че Прокопчук не е заел поста, но не оспорва избора. Международната полицейска организация е с централа във Франция и осигурява сътрудничество между 194 страни членки, за да се бори с престъпността .

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:05, 21.11.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Южнокореец спечели поста президент на Интерпол след явна надпревара с ветерана от руските служби Александър Прокопчук. Кандидатурата на генерала от Москва предизвика страхове в Европа и Съединените щати за евентуално влияние на Кремъл, след като вестник "Таймс" го посочи за фаворит според свои източници.

57 - годишният Ким e работил е 20 години в южнокорейската полиция, пенсионира се през 2015-та и оттогава е старши вицепрезидент на Интерпол. Става изпълняващ длъжността президент на организацията след оставката на обвинения в корупция китаец Мън Хунвей.

Ким Чен-ян, президент на Интерпол: Уверявам ви, че ще дам най-доброто от себе си, за да оправдая очакванията. Нека вървим заедно към общата ни цел - безопасен свят.


;

Москва заяви, че изборите са преминали в атмосфера на безпрецедентен натиск, но и че не вижда причини да ги оспорва. Русия отрече обвиненията,че иска да използва полицейската организация срещу политическите си противници.В навечерието им,американски сенатори републиканци и демократи, писаха писмо до президента Тръмп да се противопостави на кандидатурата на руснака.

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: Разбрахме за това писмо от медиите. Навярно това е вид намеса в изборния процес на международна организация.

Изборът беше свободен и прозрачен, коментира генералният секретар на Интерпол Юрген Щок. Лондон и Киев приветстваха резултата. Новоизбраният Ким ще довърши двете години от мандата на предишния шеф, а Прокопчук остава вицепрезидент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият вицепремиер ще работи за повишаване на доходите
Новият вицепремиер ще работи за повишаване на доходите
Марияна Николова е новият вицепремиер на мястото на Валери Симеонов
Марияна Николова е новият вицепремиер на мястото на Валери Симеонов