НОВИНИ

"Ислямска държава" стои зад нападението с брадва в германски влак

"Ислямска държава" обяви, че нападение във влак в Германия е извършено от неин член. Снощи 17-годишен афганистанец нападна с брадва и нож пътници във влак в южната част на страната. Четирима са тежко ранени, общо 15 души са пострадали.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
11:46, 19.07.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:57 мин.
По света
ислямска държава стои нападението брадва германски влак

Обичайно пътуване с нощен влак, се превръща в кошмар за десетки пътници. Когато влакът е в района на германски град Вюрцбург младеж вади брадва и нож и с тях напада останалите хора във вагона. Свидетели казват, че крещял Аллах е велик. Успява да рани 15 души, преди да бъде застрелян от полицията.

Сред пострадалите е и четиричленно семейство от Хонконг. Според китайски медии, ранени са 62-годишният глава на семейството, 58-годишната му съпруга, дъщеря им на 27 и нейният приятел на 31 години. Седемнайсетгодишният син останал невредим.

Нападателят е непълнолетен афганистанец, пристигнал в Германия преди две години като непридружен непълнолетен. Подал е молба за убежище през март. Живял в приют за непълнолетни бежанци допреди две седмици, когато бил преместен в приемно семейство.

При обиск в дома на нападателя беше намерено ръчно изработено знаме на терористичната групировка Ислямска държава, съобщи баварският вътрешен министър Йоахим ХерманВсе още е рано да се разсъждава за мотивите на нападателя, също така дали е членувал в ислямистка групировка или е бил радикализиран наскоро, добави обаче Херман

Нападението засилва страховете от зачестилите атаки на така наречените самотни вълци в Европа, след серия от подобни сбуаи през последните месеци в различни страни. Очаква се да се засили натиска върху канцлера Меркел заради нейната политика на топъл прием на бежанци в Германия. Засега в германия не беше допуснат атентат от голям мащаб, каквито имаше в Белгия и Франция. Властите обаче са предотвратили многобройни заговори за подобни удари. През миналата година в Германия пристигнаха близо 1 милион бежанци, мого от тях са непридружени младежи и деца, бягащи от зони на войни и конфликти като Сирия, Ирак и Афганистан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма кандидати за строители в Русе
Няма кандидати за строители в Русе
На митингите в Турция настояват за връщане на смъртното наказание
На митингите в Турция настояват за връщане на смъртното наказание