НОВИНИ

Испания остава без кабинет - ще има ли трети парламентарен вот тази година?

В Испания премиерът Мариано Рахой изгуби втори вот на недоверие в парламента и отново не успя да състави кабинет. Със 180 гласа "против" и 170 "за", депутатите отхвърлиха възможността страната да се управлява от Партията на народа. Политическата криза в Испания продължава от декември и няма изгледи скоро да се разреши. Така вероятността за трети път само за тази година, испанците да гласуват на парламентарни избори, става все по-реална.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:23, 03.09.2016
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Два пъти само за тази седмица, Мариано Рахой получи категоричен отказ да състави кабинет. Ситуацията не изненада никого - тази картина вече се случи няколко пъти през изминалите 8 месеца. Управляващата Партия на народа печели изборите, но не успя да получи абсолютно мнозинство в парламента. Серията от политически преговори между основните партии, също не дадоха резултат. Мариано Рахой се обърна към Социалистите, които са втора политическа сила.

Мариано Рахой, премиер на Испания: Предложих ви да сформираме коалиция още преди няколко месеца. Така е в цяла Европа. Вие обаче така и не приехте. Разбирам мотивите ви, но както аз, така и вие знаете, че това е най-добрата възможност за Испания.

Рахой се нуждаеше от 176 места в парламента, но успя да събере само 170. Така на практика решението да има или да няма кабинет, остана в ръцете на опозицията.

Мариано Рахой, премиер на Испания: Не може да продължавате да казвате "не и не". Позволете на Испания да получи така необходимата ѝ стабилност.

Опонентите на Рахой обаче са на мнение, че именно управлението на Рахой е довело страната до криза.

Педро Санчес, лидер на социалистите: Трябва да намерим начин да поправим това, което кабинета Рахой забърка. Сигурни сме, че ние - социалистите, сме част от решението.

Популистката партия Подемос категорично отказва да се коалира с Партията на Народа, но пък отправи предложение към социалистите.

Пабло Иглесиас, лидер на Подемос: В Испания вече няма място за политиката, водена от Рахой. Сега вие сте изправени пред избор - да постигнете споразумение с нас или да продължите да се унижавате пред целия испански народ.

Сега партиите имат два месеца, за да преговарят и ако не се разберат Испания по въпроса за ново правителство, страната я чакат трети предсрочни избори за по-малко от една година. Ако до 31-ви октомври в Мадрид няма нов кабинет, испанците ще трябва да прекарат Коледа в избирателните секции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха IV-я международен кино и тв фестивал Славянска приказка
Откриха IV-я международен кино и тв фестивал "Славянска приказка"
Простреляно момче с ловно оръжие в землището край Ябланица
Простреляно момче с ловно оръжие в землището край Ябланица