НОВИНИ

Италия спаси близо 1800 мигранти в Средиземно море

За последните 24 часа италиански кораби са помогнали за спасяването на близо 1800 мигранти, опитали се да преминат от Северна Африка до Италия с лодки, съобщи италианският военноморски флот, цитиран от Ройтерс. Броят на спасените мигранти се повишава със затоплянето на времето, отбелязва агенцията.

bnt avatar logo
от БТА
16:17, 06.05.2016
Чете се за: 00:24 мин.
По света
Италия спаси близо 1800 мигранти в Средиземно море

При 10 операции с участието на италианския флот, бреговата охрана и финансовата полиция са били спасени 1759 мигранти, съобщават агенцията за охрана на границите на ЕС "Фронтекс" и благотворителната организация "Лекари без граница". Италианската фрегата "Грекале" отвежда мигрантите към Сицилия, очаква се да пристигнат утре. Засега няма данни за националността им.

С това броят на мигрантите, достигнали Италия по море тази година, надхвърли 30 000 - малко повече в сравнение със същия период миналата година. Хуманитарни организации отбелязват, че морският път от Либия към Италия в момента е основният маршрут за търсещите убежище в Европа, след като споразумението между ЕС и Турция доведе до отслабване на потока от хора, опитващи да достигнат Гърция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов честити Гергьовден във Фейсбук
Премиерът Борисов честити Гергьовден във Фейсбук
Ердоган към ЕС: Ние ще вървим по нашия път, вие вървете по вашия
Ердоган към ЕС: "Ние ще вървим по нашия път, вие вървете по вашия"