НОВИНИ

Ивайло Калфин: Турция се нуждае страшно много от срещата във Варна

Геополитическата обстановка в света се усложнява след възникването на новата дипломатическа криза между Москва и Лондон, провокирана от отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Отношенията между Русия и ЕС навлязоха в нова сложна фаза. На този фон се очаква възстановяване на диалога между Брюксел и Анкара, на срещата между лидерите и турския президент Реджеп Ердоран, планирана във Варна на 26 март. Темата в "Денят започва" коментира бившият външен министър Ивайло Калфин. Той изрази мнение, че това, което виждаме, не е изненадващо и става дума за завземане на територии като тенденцията е за увеличаване на напрежението. За срещата между европейските лидери и турския президент във Варна той заяви, че това няма да е среща за разширяване на ЕС, а за пари и Турция се нуждае страшно много от нея, но не е сигурно, че ще се случи заради провокацията й срещу Кипър и Гърция.

bnt avatar logo
от БНТ
09:01, 21.03.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света
Ивайло Калфин, бивш външен министър: Никой няма интерес от това, което се случи с руския шпионин. Никой не печели от подобен инцидент. Очаквам след изборите в Русия напрежението да спадне, но то е търсено и от двете страни. Очевидно някои от световните сили обичат да имат явно дефинират знак, защото така се мобилизират. Това става и в Русия, и САЩ. Близкият изток очевидно е регион, в който има интереси да няма мир. Сирия е интересна, че там е театър, на който добре работят тези противопоставяния, които са по-общи в Близкия Изток. По думите на Калфин отношенията между Вашингтон и Турция се изостриха, защото Турция се е опитала да сложи под контрол процесите в кюрдската общност след операцията в Сирия.

Според Калфин Ердоган се опитва да получи повече политически терен преди разговорите във Варна, но е на ръба той да не се проведе.

Ивайло Калфин, бивш външен министър: Има страни като Гърция и Кипър, които са против и то заради действия на Ердоган. В последните месеци той направи няколко пъти умишлени провокации в Средиземно море срещу тези две държави. Турция се нуждае страшно много от подобна среща. На нея няма да се говори за присъединяване. Тя би искала да се говори за митническия съюз, за следващото споразумение за бежанците. Ако има среща във Варна, ще става въпрос за пари, а не за разширяване на ЕС.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият френски президент Никола Саркози беше освободен
Бившият френски президент Никола Саркози беше освободен
Станислав Иванов от ГЕРБ: Старите немски автомобили няма да залеят България
Станислав Иванов от ГЕРБ: Старите немски автомобили няма да залеят България