НОВИНИ

Изборите в Хърватия без ясен победител

Консерваторите удържаха победа на вчерашните предсрочни избори в Хърватия. Коалицията около партията "Хърватска демократична общност" печели 61 мандата, само със 7 повече от втората сила - Социалдемократическата партия. Малката разлика предвещава проблеми и нова нестабилност, само 10 месеца след предишния вот.

изборите хърватия без ясен победител
bnt avatar logo
от БНТ
19:44, 12.09.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Новият лидер на Хърватска демократична общност Андей Пленкович обяви готовност за преговори за съставяне на кабинет с проевропейска ориентация.

Андрей Пленкович, лидер на ХДО: Трябва да сме достойна партия и да следваме четири основни принципа. Първият е стабилност на държавните институции. Вторият е правна сигурност. Третият - качествена рамка за икономическо развитие и четвъртият - социална справедливост и християнска солидарност.

Хърватска демократична общност не водеше в прогнозите след 10-месечното управление с реформаторите от "Мост". Бившият й лидер Карамарко беше обвиняван в корупция. След скандали с коалиционния партньор управлението се разпадна, без да приеме нито един важен закон. Очаква се новият лидер, с опита си на евродепутат, да подобри имиджа на партията.

Лидерът на социалдемократите нарече досегашното управление експеримент.

Зоран Миланович, лидер на СДП: Къде бяхме ние? Никъде. Какво постигнахме? Нищо. Хърватия се нуждае от стабилно правителство, а още не знаем какво ще бъде то. Ние сме отворени за варианти. Трябва да загърбим личните амбиции и да се поставим в служба на страната.

Съставянето на коалиция отново зависи от "Мост" - съюз от регионални партии, който спечели 13 мандата. Хърватия е сред най-бедните икономики в ЕС, с 13 процентна безработица и се нуждае от сериозни административни реформи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
500 000 лв. ще плати Монтюпе за замърсяване на въздуха
500 000 лв. ще плати "Монтюпе" за замърсяване на въздуха
Скоро: Фермерски пазар във всеки голям град у нас
Скоро: Фермерски пазар във всеки голям град у нас