НОВИНИ

Как новите технологии разкриват данни за личности и организации?

Регулацията на Европейския съюз за защита на личните данни, която влиза в сила през май, е най-сериозният опит за защита на личните данни от появата на Интернет насам, но и с нея личната анонимност вече изглежда почти безвъзвратно загубена. Достатъчна е камера в магазин или просто един смартфон, за да се познае що за човек е собственикът му.Как новите технологии волно или неволно разкриват данни за личности и организации - вижте в материала на Цветана Кръстева.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
09:38, 03.02.2018
Чете се за: 02:01 мин.
У нас

След безкасовото пазаруване в Интернет, ето го вече и в реалния живот. В Сиатъл американската компания „Амазон“ отвори първият хранителен магазин без каси и касиери.

Ювал Флеминг, купувач: Купих тези две неща буквално за 30 секунди.

Единственото, което клиентът трябва да направи, е когато влезе в магазина, да се регистрира в телефонно приложение. Останалото е работа на камери, които следят какво купувачите взимат от щандовете. А на излизане стоката се регистрира и таксува през сметката на клиента в телефона му.

Робърт Амик, купувач: Определено е забавно да пазаруваш, без да говориш с никого.
Ювал Флеминг, купувач: Това е прогрес, това е иновация, ефикасно е.
Тод Бишъп, експерт по нови технологии: Истинският тест ще бъде да се види дали хората се чувстват удобно, въпреки че са проследявани.

Представете си обаче колко е лесно да се изгради образ на клиента от събраната информация от камерите - за това какви стоки пазарува, по кое време пазарува и как се облича. От „Амазон“ гарантират защита на личните данни, но понякога системата може и да се пропука.

;

Студент по международна сигурност от Австралия, например, откри, че едно електронно приложение за фитнес може да причини проблем на американската армия.

Нейтън Рюсър, студент: Това е приложение, което имате на телефона си или на друго устройство, което проследява вашите спортни упражнения. Така че, ако отидете да тичате, приложението ще го запише и ще ви покаже сравнителна статистика на други хора.

Приложението регистрира местоположението на всеки, който го използва, а се оказва, че масово то се използва и от американски войници, дислоцирани в бази по целия свят.

Тобиас Шнайдер, експерт по сигурността: Отне ни секунди да съберем информация, която не би трябвало да е публична. Всяко дете може да го направи. ...Можем да разберем не само колко войници са разположени, но и как те са премествани, как комуникират с други бази, какви патрули има в даден район.
;

В ерата на високите технологии сигурността на всеки потребител в Интернет може да бъде застрашена. През последните години сме свидетели на десетки хакерски атаки с цел събиране на лична информация. През 2013 г. и 2014 г. беше пробита електронната поща на Яху.

Открадната беше информация за близо 2 милиарда души. Миналата година вирусът „УонаКрай“ атакува компютри с операционна система Уиндоус с цел изнудване за пари. Повече от 200 000 души бяха ужилени. През 2016 г. беше атакувана и компанията "Юбер". Откраднати бяха данните на 57 млн. потребители и шофьори. „Юбер“ плати 100 000 долара, за да накара хакерите да изтрият открадната информация.

Всъщност, общото между атаките срещу „Яку“ и „Юбер“, е, че те са пазени в тайна дълго време. Сега, според новата европейска регулация, комисията за защита на личните данни, но и самите клиенти задължително трябва да бъдат уведомени до 72 часа.

;

Според Нейтън Рюсър откриването на приложението, което събира лични данни за местоположението на ползвателите му, е като предупреждение за множеството пукнатини в сигурността в Интернет.

Нейтън Рюсър, студент: В Австралия дори обикновени хора вдигнаха много шум, защото това приложение е много популярно. Има 20-27 милиона потребители от Съединените щати, Австралия и дори Украйна.

В Съединените щати Пентагонът нареди проверка по повод случая с изтичането на данни за американските войници зад граница. Военните бяха посъветвани като първа мярка да изключат Джи Пи Ес-а на мобилните си устройства.

Джефри Люис, военен експерт: На картата може да се забележи и човек, който прави скокове, докато тича в база в Турция, където има разположени ядрени оръжия. Така че, в известна степен, това е новата епоха, в която живеем. Това, всъщност, е доста плашещ пример за тази епоха.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Месец преди Баба Марта - в Етъра организират конкурс за мартеници от гайтан
Месец преди Баба Марта - в Етъра организират конкурс за мартеници от гайтан
Хотелиери в Благоевград предлагат по-евтини нощувки за Свети Валентин
Хотелиери в Благоевград предлагат по-евтини нощувки за Свети Валентин