НОВИНИ

Какви са очакванията за срещата Тръмп - Путин?

Президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин ще се срещнат в понеделник в Хелзинки. Дни преди събитието ето какви са очакванията.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:00, 13.07.2018
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Руският национален отбор по футбол не успя да преодолее четвъртфиналите на Световното първенство, на което Русия е домакин. Но руският президент Владимир Путин се чувства победител заради предстоящата среща с американския колега Доналд Тръмп на неутрална територия в Хелзинки на 16 юли. Според Москва тя е признание за Русия като велика сила. Тръмп също иска да излезе победител от разговорите и да се хареса на избирателите си.

Никой не очаква големи пробиви във финландската столица. Отвъд политиката обаче стоят икономическите интереси.

Александър Баунов, старши сътрудник в Център "Карнеги" Москва: За бизнеса е ясно, че най-ниската точка в отношенията е в историята. Основното от тази среща няма да е това, което двамата ще кажат или подпишат, а посланието, което ще отправят относно бъдещите инвестиции в Русия и сделките с руски компании. Това ще е и голямото предизвикателство за Путин, който се интересува от пари - пари в руската икономика.

Още в предизборната си кампания Доналд Тръмп изрази желание за добри отношения с Русия, въпреки напрежението между Москва и Запада заради Украйна и Сирия.

Александър Баунов, старши сътрудник в Център "Карнеги" Москва: Тръмп не се интересува особено от Украйна. Това не е тема номер едно за него.

В Русия очакванията от срещата са големи. Путин има повече от 18 години политически опит, а Тръмп встъпи в длъжност миналата година. Двамата са се срещали два пъти по време на други събития и са разговаряли по телефона най-малко осем пъти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Специализирана полицейска акция в ромската махала в Благоевград
​Специализирана полицейска акция в ромската махала в Благоевград
Отвъд границите: Да си верен на усещанията си за света
"Отвъд границите": Да си верен на усещанията си за света