НОВИНИ

Какво наследство остави след себе си Стивън Хокинг

Почина Стивън Хокинг. Най-голямата звезда на съвременната наука, прикован от 5 десетилетия в инвалидна количка, автор на няколко книги, носител на десетки награди. Отиде си в деня, в който е роден Айнщайн - мнозина сравняваха приноса му към науката именно с него. Британският учен е издъхнал тази сутрин в дома си в Кембридж на 76 години.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:20, 14.03.2018
7310
Чете се за: 01:18 мин.
По света

Остават ви 2 години живот - чува 21-годишният научен изследовател в Кембридж Стивън Хокинг. Диагнозата е амиотрофична латерална склероза, нелечимо заболяване, водещо до парализа и смърт. "Помислих си, че животът ми е свършил", пише по-късно ученият.

Животът му е чудо, опровержение на медицината, доказателство за силата на духа. Личност с неподражаема енергия, кураж и чувство за хумор. С тяло, приковано от болестта и ум, бродещ в необятната вселена.

Превръща се в знаменитост с публикуването на книгата "Кратка история на времето". "Исках да напиша книга, която да се продава на щандовете по летищата", казва Хокинг. За да е сигурен, че квантовата теория е представена разбираемо, чете черновата на медицинските сестри, които се грижат за него. Мнозина са чели знаменитото ѝ начало за света, изправен върху гърба на костенурка, но малцина са стигали до края. И все пак, Хокинг успява да накара масовата публика да се вълнува истински от науката за вселената.

Изследванията на Хокинг са основани на теорията на относителността на Айнщайн и теория за елементарните частици и създават модел на вселената, основан на две представи за време - реално - това, в което съществуваме и въображаемо.

До голяма степен трябва да се опираме на красотата и последователността на математиката, за да открием окончателната теория за всичко.

Изследва черните дупки и възможностите за пътуване във времето. Нарича компютърните вируси форма на живот, предсказва създаването на раса от човешки същества на базата на генното инженерство, предупреждава, че активното търсене на извънземни форми на живот може да е опасно за нас.

Жени се два пъти. Първият път за Джейн Уайлд, с която имат три деца - Робърт, Луси и Тимъти. Тя обаче понася мъчително влошаването на състоянието му и двамата се развеждат.

Бракът с медицинската сестра Илейн Мейсън също завършва с развод. Състоянието му се влошава все повече, но Хокинг не спира да работи и да участва в различни проекти.

Стивън Хокинг: Бях прикован към инвалидна количка почти четири десетилетия и да се нося свободно при нулева гравитация би било прекрасно.

На 65 г. тази негова мечта се сбъдва по време на полет, симулиращ условия на безтегловност.

Физикът със славата на рок звезда беше вдъхновение за милиони. Вярваше, че "Вселената не е лишена от разум, но също - от романтика и страст." Преди да напусне своя стол и да изключи гласовия синтезатор - призна: "Беше славно да съм жив и да правя изследвания по теоретична физика. Щастлив съм, ако съм допринесъл с нещо за разбирането на Вселената."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пускат първия участък от третия лъч на метрото през септември 2019 година
Пускат първия участък от третия лъч на метрото през септември 2019 година
Момиче провеси бебе от осмия етаж на блок в София
Момиче провеси бебе от осмия етаж на блок в София