НОВИНИ

Засега няма данни за жертви при въздушните удари срещу Сирия

Съединените щати, Великобритания и Франция започнаха въздушни удари по Сирия в отговор на предполагаемото използване на химическо оръжие в град Дума миналата седмица. Операцията беше очаквана от няколко дни. Началото й беше дадено от американския президент Доналд Тръмп в специално обръщение към нацията. Ударите са по цели, свързани с химическите оръжия на режима в Дамаск, подчерта Тръмп. Обобщение на събитията от изминалите часове от Ива Стойкова.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:00, 14.04.2018
Чете се за: 02:10 мин.
По света

Близо час продължиха въздушните удари в Сирия тази нощ. В 4 часа българско време Съединените щати, Великобритания и Франция осъществиха военна операция в отговор на предполагаемото използване на химическо оръжие от сирийския режим в град Дума миналата седмица. Началото ѝ беше дадено от американския президент Доналд Тръмп в специално обръщение към нацията. Въздушните удари са били насочени по цели край градовете Дамаск и Хомс. Засега няма данни за жертви.

Арабски медии съобщават за частично нарушено електроподаване в Дамаск. Тези кадри показват сирийската столица след ударите. По улиците излязоха поддръжници на режима на Башар Асад. По информация на сирийски военни източници са били прехванати 20 ракети, южно от сирийската столица.

Според официална информация на Пентагона цели на операцията са били обекти в градовете Дамаск и Хомс. началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд уточни кои са те.

Генерал Джоузеф Дънфорд , началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ: Целите, които бяха набелязани и унищожени, са свързани със сирийския режим и програмата му за химически оръжия. Първата цел бе научно- изследователски център в Дамаск. Става дума за военен обект - сирийски център за изследване, развитие, производство и тестване на химическа и биологическа военна техника. Втората цел бе база за съхранение на химически оръжия западно от град Хомс. Смятаме, че това е главното място, където се намират химически оръжия. Третата цел бе в съседство с втората и представлява едновременно база за съхранение на химически оръжия и важен команден център.

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис уточни, че при днешните удари са били използвани двойно повече ракети, отколкото в миналогодишните.

Джеймс Матис, министър на отбраната на САЩ: По-рано президентът Тръмп нареди започването на военна операция заедно с нашите съюзници с цел да бъдат унищожени способностите на сирийския режим за разработване и производство на химически оръжия. Тази вечер Франция, Великобритания и Съединените щати предприеха решителни действия за разрушаването на сирийската инфраструктура за химически оръжия. Ясно е, че режимът на Асад не прие посланието от миналата година. Този път ние и нашите съюзници изпратихме ясно послание към Асад и неговите командири, че няма да могат да подготвят нова химическа атака и ще понесат отговорност.

През последните дни САЩ, Франция и Великобритания бяха единодушни, че отговор на химическите нападения трябва да има.

Тази нощ британският премиер Тереза Мей заяви, че няма алтернатива на използването на сила в Сирия.

Тереза Мей, министър - председател на Великобритания: Не става дума за това да се намесваме в гражданска война, не става дума за смяна на режима. Става дума за ограничени и насочени удари, които няма да увеличат още повече напрежението в региона и при които ще бъде направено всичко възможно, за да предотвратим цивилни жертви. И въпреки че тези действия са конкретно с цел възпиране на сирийския режим, те изпращат и ясен сигнал към всеки, който вярва, че може да използва химически оръжия безнаказано. това не беше лесно решение. Взех това решение, защото вярвам, че е в защита на националния интерес на Великобритания.

Според изявление на френския външен министър Жан-Ив льо Дриан в операцията са участвали военновъздушни и военноморски сили.

Френският президент Еманюел Макрон разпространи писмено изявление. "Червената линия, която Франция определи през май 2017 г., бе премината. Затова наредих на френските въоръжени сили да се намесят тази нощ в рамките на международна операция, водена в коалиция със САЩ и Великобритания и насочена срещу незаконния химически арсенал на сирийския режим", заяви френският президент.

Военната операция в Сирия бе проведена седмица след химическата атака в град Дума, край Дамаск, при която загинаха близо 40 души. Според Запада отговорността за нея е на сирийските правителствени сили. Засега не се предвижда друга операция на западните съюзници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи политически реакции от Москва на ударите в Сирия
Първи политически реакции от Москва на ударите в Сирия
Ударените обекти в Сирия са били евакуирани преди няколко дни
Ударените обекти в Сирия са били евакуирани преди няколко дни