НОВИНИ

Кавала очаква още два кораба с мигранти

Още два ферибота с мигранти се очакват на пристанището в Кавала, съобщи специалният ни пратеник в Гърция Иво Никодимов. Полицията вече е ограничила достъпа до пристанището, точно до стоянката, където спират фериботите. По официална информация 8 хиляди са мигрантите, настанени в лагери около Кавала и Драма. Неофициално обаче се твърди, че те вече са над 10 хиляди и свободни места няма.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:37, 06.03.2016
Чете се за: 01:48 мин.
По света

Онези, които искат да продължат пътя си, трябва да ползват услугите на трафикантите или да ходят пеша.

Въпреки намеренията на гръцките власти за двудневна пауза в извозването на мигранти към Северна Гърция, вместо днес, ферибот с мигранти е акостирал на пристанището в Кавала късно снощи. С автобуси те са извозени до лагера край Неа Кавали. Полицията журналисти да приближават до мястото. По обратния път, обаче се срещат тръгналите пеша към Западна Европа.

"Отиваме в Германия, не искаме да ни снимат", разкри мигрантка.

Който не иска да плаща на трафикантите и успее да излезе от лагера, тръгва сам и по пътя търси група, с която да продължи, за да е по-сигурно. Семействата с малки деца казват, че са по-спокойни защото всеки им подава ръка и им помага.

Гелбар: Ние сме от Сирия. Преминахме границата, но в Турция не е добре за нас защото сме кюрди. Хората ни е приемат, няма проблем, но за властите там сме врагове. Тръгнахме с трафиканти през морето до островите. После с ферибот гръцките власти ни докараха до Кавала. Сега вървим към границата с Македония и ще продължим към Германия. Знаете, че има много кюрди както там, така и в други държави. Те ще ни посрещнат и ще ни помогнат да живеем нормално.
;

По пътя между Кавала и Солун срещаме и събрала се вече група, чиято цел е Идомени. Спрени са обаче от полицията край стадион, където властите искат да ги настанят.

"Тръгнали сме към Македония. Вървим пеша, мирно, не правим нищо нередно, но ни спряха тук и не ни разрешават да продължим. Трябвало да се движим организирано, с автобус, а не така. Как да се организираме повече от това. Цяла група сме, трябва да стигнем до Македония", сподели мигрантка.

Мухамед Мурад: Искат да вървим с автобус, за да ни взимат пари. Всичко е мафия. От Сирия до тук плащам за всеки метър движение. Няма от къде вече. Дори в автобус като те качат шофьора иска допълнително пари, за да спре за тоалетна.

Групите с деца се движат по-бавно, по пътя намират хляб, за да заситят глада. Полицията по-често ги задържа.

Мухамед Мурад: На телефона вчера получих съобщение, че Македония ще ме пусне, ако преминавам Гърция транзитно. Ето тук съм регистриран на 22-ри, ако стигна бързо ще признаят, че е транзит. Имам и билет да го докажа. Дай да видят, да им покажа.

"Спират ни, за да пречат. Аз съм с бебе и съм принудена да вървя пеша. С това дете, ако имах възможност, щях ли така да вървя, щях да платя и да се кача в автобус, но нямам за друго, освен за храна", казва майка.

Мигрантите вече знаят, че Македония е ограничила силно пропускането през нейна територия, но остава тяхната транзитна цел по пътя към ЗАпадна Европа.

Гелбар: Няма друг вариант. След Турция не ни регистрират никъде с отпечатъци по пътя до Германия. Нито в Македония, нито в Сърбия, нито в Австрия. Влезем в България, обаче веднага ни взимат отпечатъци и ни регистрират в Регламента. Това за нас не е добре. Ние искаме да ни регистрира Германия.

Официално Гърция казва, че в лагерите край Кавала и Драма има 8000 мигранти и около 1000 свободни места. Неофициално, обаче се твърди, че мигрантите в района са над 10 хиляди, а фериботите ще продължат да докарват още от островите, които всеки ден се пълнят с новопридошли през морето от турския бряг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди днешната среща Европейски съюз - Турция
Преди днешната среща Европейски съюз - Турция
Гърция под мигрантски натиск: разкриха още четири лагера край Идомени
Гърция под мигрантски натиск: разкриха още четири лагера край Идомени