НОВИНИ

Хакери крадат гориво през софтуера на бензиностанции

Компютърна кражба на гориво. Това е нов вид киберпрестъпност, разкрита във Франция. Софтуерът на бензиноколонките се оказва също толкова уязвим, колкото и останалите информационни системи. Хакери се домогват до дизел и бензин, така както други източват поверителни данни и пари. Вижте още за схемата от международния редактор Мартин Гицов.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:28, 28.10.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Кражба без оръжие и насилие, но не и без въображение. За малко повече от година хакери от нов тип са източили хиляди литри дизел чрез намеса в софтуера на колонки за зареждане. Преди броени дни един от извършителите е заловен на местопрестъплението посред нощ на бензиностанция на самообслужване в департамента Оаз.

Себастиан Маей, полиция в департамент Оаз: В микробуса му са открити резервоар с близо хиляда литра дизел и бидони с бензин.

Извършителите работят по двойки. Първо към колонката се приближава хакер с кола. Чрез дистанционно устройство той свежда цената за литър до нула. След няколко минути пристига съучастник с микробус, натоварен с празни бидони и източва хиляди литри без да плати и стотинка. Експерти по киберсигурност сравняват операцията с проникване в уязвим компютър.

Силвен Ажри, експерт по киберсигурност: На бензиностанциите има оборудване, което по различни причини е свързано с интернет. То става уязвимо при слаби пароли и лоша конфигурация.

На черния пазар литър крадено гориво се пласира за едно евро при 1,50 нормална цена. Заловеният в Оаз е получил седем месеца затвор, но съучастникът му хакер още е на свобода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската общност откри бюст-паметник на Екзарх Йосиф в Истанбул
Българската общност откри бюст-паметник на Екзарх Йосиф в Истанбул
Барса разнищи Реал в Ел Класико
Барса разнищи Реал в Ел Класико