НОВИНИ

Хакерска атака срещу сървърите на президентската кампания на Хилари Клинтън

Сървърите на президентската кампания на Хилари Клинтън са били обект на хакерска атака. Тя е била част от по-голям кибер-удар, засегнал още няколко институции на Демократическата партия. От Вашинготн изразиха съмнения, че зад нападението стоят руски хакери. Москва категорично отрече твърденията.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:51, 30.07.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Освен мрежата на президентската кампания е била атакувана и базата данни на Националния комитет на партията. От щаба на Хилари Клинтън заявих, че анализът на външни експерти по сигурността не е открил доказателства вътрешната система на кампанията да е "била компрометирана".

През Юни хакери атакуваха и друг комитет на демократите, свързан с набирането на средства за кандидатите на партията. Оказа се обаче, че интересът е бил не към средствата, а към информацията, свързана с големите дарители на кампанията.

В навечерието на Когреса на демократите пък изтекоха повече от 19 хиляди имейла на служители от Националния комитет. Те доказаха, че органът е подкрeпял Хилари Клинтън и е саботирал изявите на съперника й в първичните избори Бърни Сандърс. Това доведе до оставката на председателя на Комитета - Деби Шулц.

В разследването на кибератаките е включено американското министерство на правосъдието. Това, според анализатори, означава, че има съмнения, че в нападението е замесена и друга държава.

Американски медии твърдят, че отговорни за атаката са хакери, работещи за руските власти. Като мотив за тях се посочва желанието на Москва да повлияе на изхода на изборите в САЩ, обвинения, които Русия категорично отрича.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова от Бузлуджа: Ще имаме обща лява кандидатура за президент
Корнелия Нинова от Бузлуджа: Ще имаме обща лява кандидатура за президент
Банковата система в еврозоната е станала по-издържлива
Банковата система в еврозоната е станала "по-издържлива"