НОВИНИ

Хилъри Клинтън спечели първичните избори за президент на САЩ

Точно 8 години след като се призна за победена от Барак Обама в битката за номинацията на демократите, Хилъри Клинтън триумфира в надпреварата с Бърни Сандърс. И така стана първата жена в историята, която ще се състезава за Белия дом.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
16:38, 08.06.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света
Хилъри Клинтън, кандидат за президент от Демократическата партия: Най-важна за мен е историята, която нашата страна тепърва ще пише. Един ден децата и внуците ни ще съдят решенията, които ни предстои да вземаме, целите, към които ще се стремим, и принципите, които ще спазваме. Трябва да се погрижим те да се гордеят с нас. Краят на първичните избори е само началото на работата, която сме призвани да свършим.

Клинтън разгроми късно снощи Сандърс в първичните избори в Ню Джърси, Южна Дакота и Ню Мексико. Демократичният социалист пък я срази в Северна Дакота и Монтана. И преди да се разбере, че е победила и в Калифорния, Хилъри вече си бе осигурила необходимите минимум 2383-ма делегати на партийната конвенция през юли за издигането на кандидатурата й. Сандърс обаче упорито отказва да се признае за победен.

Бърни Сандърс, кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия: Следващия вторник продължаваме битката с последния първичен вот - в столицата Вашингтон.

Сенаторът от Вермонт се надява също да сътвори исторически прецедент - да убеди повечето от около 570 т.нар. суперделегати, обещали вече гласовете си за Клинтън, да подкрепят него.

За Хилъри обаче очевидно битката вече е с Доналд Тръмп. Тя заяви, че заради расистките му и ксенофобски изказвания републиканецът няма манталитета да бъде президент и главнокомандващ. А скандалният милиардер, който без конкуренция очаквано спечели във вторник партийния вот в 5 щата, контраатакува в характерен за него стил.

Доналд Тръмп, кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия: Клинтънови са превърнали политиката на лично обогатяване в изкуство. (ръкопляскания) Спечелили са стотици милиони долари, продавайки достъп до себе си, услуги и правителствени контракти.

Цитирайки Уинстън Чърчил, Тръмп обеща на републиканците да се бори с кръв, пот и сълзи за президентския пост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Европарламента: Кризата с мигрантите далеч не е приключила
В Европарламента: Кризата с мигрантите далеч не е приключила
Нов спортен сайт на БНТ за UEFA EURO 2016
Нов спортен сайт на БНТ за UEFA EURO 2016