НОВИНИ

Хиляди излязоха на протест в Сан Франциско срещу климатичните промени

Хиляди участваха снощи в протест в Сан Франциско срещу климатичните промени, предаде Франс прес. В акцията участваха протестиращи от целия щат Калифорния и други части на САЩ. Протестите изпращаха две послания: за ускоряване на прехода към възобновяема енергия вместо изкопаеми горива и за защита най-уязвимите от климатичните промени.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:30, 09.09.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света
хиляди излязоха протест сан франциско климатичните промени

Много от лозунгите бяха политически и насочени конкретно срещу президента на САЩ Доналд Тръмп, който изтегли страната от Парижкото споразумение за климата и опитва да премахне нормите за защита на околната среда от времето на предишния президент Барак Обама.

Движението, наречено "Да се надигнем за климата" (Rise for climate), организира общо към хиляда акции в стотина страни, в момент, когато светът се подготвя за 24-ата световна конференция за климата (COP24). Десетки хиляди участваха в протестите, организирани по цял свят от Банкок до Сан Франциско. Според сайта на неправителствената организация за борба с климатичните промени 350.org само във Франция в протестите са участвали 115 000 души, от които 50 000 в Париж.

Американският щат Калифорния си поставя амбициозни цели за намаляване на емисиите на парникови газове през следващите 30 години. На 12 септември в Сан Франциско ще започне Световната среща на върха на градовете и предприятията за климата, организирана от губернатора на Калифорния в отговор на антиекологичната политика на Доналд Тръмп.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекордно ниска подкрепа за управляващите в Германия
Рекордно ниска подкрепа за управляващите в Германия
Автомобил се вряза в група пешеходци на московски булевард
Автомобил се вряза в група пешеходци на московски булевард