НОВИНИ

Хиляди прокюрдски активисти протестираха в Истанбул

Няколко хиляди прокюрдски активисти демонстрираха в Истанбул, за да протестират срещу превратаджиите, но и срещу наложеното от президента Реджеп Тайип Ердоган извънредно положение, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
22:47, 23.07.2016
Чете се за: 00:30 мин.
По света
хиляди прокюрдски активисти протестираха истанбул

Протестиращите се събраха в северен квартал на Истанбул по призива на основната прокюрдска партия Демократична партия на народите (ДПН). Те скандираха "Не на преврата!", а ораторите се редуваха на естрада под лозунга "Не на преврата, демокрация веднага!"

"Не искаме военен преврат. Политиката на Ердоган обаче не е в полза на демокрацията. Искаме демокрация, но не неговата демокрация", заяви 30-годишната Латифа, симпатизантка на ДПН.

След неуспешния преврат, който разтърси Турция в нощта на 15 срещу 16 юли, турското правителство започна масова чистка, най-вече в армията, правосъдието и образователната система, за да прогони оттам привържениците на духовника Фетхуллах Гюлен, когото властите обвиняват, че стои зад опита за преврат.

Няколко дни след въвеждането на извънредното положение, което засилва правомощията на службите за сигурност, правителството днес обяви поредица от мерки като затварянето на около 1000 частни училища и увеличаването на срока за задържане под стража от 4 на 30 дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашия пратеник: Обстановката в Мюнхен се нормализира
От нашия пратеник: Обстановката в Мюнхен се нормализира
Загинаха двама участници в мотосъбора в местността Предел
Загинаха двама участници в мотосъбора в местността Предел