НОВИНИ

Китай ще отвори пазара си за внос от цял свят

Китай ще предприеме структурни реформи в страната, за да продължи изграждането на Новия път на коприната. Планирано е и мащабно увеличение на вноса на продукти и услуги от чужбина. Това заяви китайският лидер Си Дзинпин на форума "Един пояс, един път" в Пекин. В него участват около 40 държавни и правителствени лидери.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:46, 26.04.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света

"Взаимоизгодни отношения" - на този принцип Китай ще продължи да изгражда новия Път на коприната. По него ще се търгуват не само китайски стоки. Той ще отведе и чужди компании в Китай. За да привлече западни инвеститори Пекин обещава законодателни промени и още по-строги мерки за защита на интелектуалната собственост.

Си Дзинпин, президент на Китай: Ще продължим да понижаваме митата и да отваряме китайския пазар за по-качествени продукти от целия свят.

На форума беше договорено изграждането на транспортен терминал в Куала Лумпур на стойност 48 милиарда долара. На Пакистан Китай обеща инфраструктурни проекти за 60 милиарда долара.

Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН: Живеем в трудни времена. Ако погледнем към целите за устойчиво развитие, които сме си поставили до 2030-та, ние не постигаме особен успех. За това инвестиране в международно сътрудничество като "Един пояс, един път" е много добра възможност.

Си Дзинпин удостои със званието доктор хонорис кауза на Пекинския университет руския президент.

Владимир Путин, президент на Русия: Над 85 000 души участват в академичния обмен между двете държави. Планираме до 2020-та те да станат 100 хиляди.

В Пекин Владимир Путин проведе серия от двустранни срещи. Сред лидерите, с които той разговаря бяха президентите на Сърбия, Кипър и Египет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Европейската комисия ще продължи мониторинга върху правосъдната ни система
​Европейската комисия ще продължи мониторинга върху правосъдната ни система
Монтана с втора поредна шампионска титла!
Монтана с втора поредна шампионска титла!