НОВИНИ

Китайската космическа станция „Тянгун-1“ пада, но опасност няма

Рискът от падане на големи фрагменти от китайската космическа станция „Тянгун 1“, върху която и да е страна е минимален, обяви Пекин. Космическият обект с тегло повече от 8 тона и дължина 10 метра извършва неконтролирано падане и вероятно ще достигне земята в неделя. Точното време и място обаче още не са определени. Траекторията следят 13 космически агенции под ръководството на Европейската космическа агенция. Според специалисти оцелелите фрагменти ще паднат в океана.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:55, 30.03.2018
5299
Чете се за: 01:14 мин.
Още

Около 5 милиарда и 200 милиона души живеят в зоната на предполагаемия контакт, която обхваща предимно океан. До повърхността, без да изгорят в атмосферата, обикновено достигат между 20 и 40 на сто от първоначалната маса на космически обект, излязъл от контрол. В настоящия случай това прави между тон и половина и три и половина тона със скорост 27 хиляди километра в час.

Най-вероятно е да оцелеят горивните резервоари, направени от стомана, титан и карбонови влакна.

Връзката със станцията беше изгубена през 2016 г.

Лу Канг, говорител на Министерство на външните работи на Китай: Китай се отнася към ситуацията в съответствие с международните конвенции и правила и с чувство за отговорност. По отворен и прозрачен начин предоставяме на ООН последната информация за „Тянгун-1“. При необходимост незабавно ще установим контакт със съответната страна.


;

Със сигурност нищо няма да падне извън 43-ия градус северно и южно от Екватора, зоната е определена от наклона на орбитата на „Тянгун-1“. Нищожна е вероятността да ви удари космически отпадък, изтъква специалистът в областта към Европейската космическа агенция Холгер Краг. Според него годишно на Земята падат 100 тона космически отломки.

Холгер Краг - шеф на отдел „Космически отпадъци“ - ЕКА: За цялата история на космическите полети са паднали 13 хиляди тона космически отпадъци, без да е известна нито една жертва.

„Тянгун-1“ е 50-тият най-масивен обект, която пада неуправляемо на Земята. През 1979-та година части от 80-тонната американска космическа станция „Скайлаб“ достигнаха Западна Австралия, без да има жертви и пострадали.

Неконтролирано падане извърши и совалката „Колумбия“ с тегло над 100 тона при трагичното си завръщане през 2003-та. Отломките достигнаха щатите Тексас и Луизиана, но отново се размина без жертви на земята.

;

Станцията „Тянгун 1“ беше изстреляна през 2011 г. като част от амбиционзата космическа програма на Китай. Посетиха я общо шестима китайски астронавти в две мисии през 2012 г. и 2013 г.

В състава им бяха и първите жени-астронавтки на Китай.

Страната сега разполага с нова станция „Тянгун -2“, която беше презаредена миналата година. Пекин планира идното десетилетие да изведе на орбита своя постоянна лаборатория с три модула.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца помагат на бебе, болно от левкемия
Деца помагат на бебе, болно от левкемия
Българка ще се боксира за европейската титла
Българка ще се боксира за европейската титла