НОВИНИ

Клинтън и Тръмп в задочен спор как да се реагира на масовото убийство в Орландо

Кандидатката за президентската номинация на американските демократи Хилари Клинтън каза, във връзка с масовото убийство в гей-клуба в Орландо, че Америка трябва да намери начин да гарантира сигурността в страната, без да демонизира американските мюсюлмани.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
18:09, 13.06.2016
Чете се за: 00:56 мин.
По света
клинтън тръмп задочен спор реагира масовото убийство орландо

В телефонно интервю за телевизионния канал Ен Би Си, цитирано от Ройтерс, тя реагира на обвиненията на претендента за президентската номинация на републиканците Доналд Тръмп, като каза, че не избягва да използва термина "радикален ислямизъм" по отношение на кръвопролитието в Орландо, и че разполага с план за справяне със заплахата. Според нея са необходими мерки, които да попречат на хора, фигуриращи в забранителни списъци за самолетни пътници, да купуват огнестрелни оръжия. Клинтън добави, че са нужни мерки, които да предотвратяват терористични атаки на нападатели от типа "вълци единаци".

Да се сочи с пръст една конкретна религия обаче, според нея, няма да защити САЩ от нови подобни атаки. "Не можем да дамгосаме и да обявим война на цяла една религия. Това е опасно", подчерта тя и призова за държавнически, а не партийно предубеден подход по този въпрос.

В същото време Тръмп настоя да се установи наблюдение над джамиите в САЩ и отново повтори призива си за временна забрана за влизане на мюсюлмани в страната. В телевизионно интервю за Си Ен Ен той критикува мюсюлманската общност в САЩ, че прикрива свои членове с рисково поведение и екстремистки наклонности - потенциални извършители на терористични атаки. Тръмп каза, че много хора, познаващи терориста Омар Матин, извършил масовото убийство в Орландо, са знаели, че "той е ненормален, но не са съобщили в полицията".

29-годишният Матин се оказа роден в САЩ син на имигранти от Афганистан и според някои непотвърдени все още съобщения е положил клетва за вярност към терористичната групировка "Ислямска държава". Той бе застрелян от полицията.

"Необходимо е внимателно да се проверяват джамиите и да се следи какво става в мюсюлманската общност. Повярвайте, тази общност прекрасно знае кои хора са способни да грабнат оръжие и да тръгнат да убиват невинни хора", посочи Тръмп.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германец стреля с въздушна пушка по център за бежанци
Германец стреля с въздушна пушка по център за бежанци
Ученици предадоха 700 килограма хартия за рециклиране
Ученици предадоха 700 килограма хартия за рециклиране