НОВИНИ

Конференция в Брюксел за защитата на европейските външни граници

71 процента от европейците искат повече действия за защита на външните граници на ЕС. Това показва проучване на Евробарометър. То беше цитирано от българския евродепутат Мария Габриел на конференция в Брюксел под надслов "Подсилване на европейските външни граници - постижения и предизвикателства". Според еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос Европейската агенция за гранична и брегова действа много добре за охраняването на външните граници на ЕС. Тя ще помага и при връщането на незаконно пребиваващи в Европа лица.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:22, 11.04.2017
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Откакто действа споразумението между ЕС и Турция, бежанският поток към Европа значително е намалял. Това стана ясно на конференцията за защитата на европейските външни граници, организирана от Мария Габриел. Комисар Аврамопулос коментира, че системните проверки по външните граници на ЕС са важни, защото тероричинтите акати и в Париж и в Брюксел са били извършени от хора, които незабелязано са се върнали от Сирия.

Димитрис Аврамополус - еврокомисар по миграцията: Страните по външните граници на ЕС продължават да се нуждаят от нашата подкрепа и помощ. Ние непрекъснато провеждаме важни операции в България, Италия и Гърция.

Според Габриел миграцията и тероризма могат да бъдат преодолени само с общи усилия.

Мария Габриел - евродепутат: Когато говорим за сигурност на външните граници на Европа, не една държава членка е отговорна. Мисля, че това е един от основните приноси на България в тази посока да покаже, че няма алтернатива на общоевропейския подход, няма страна, която може да се справи сама с феномени, които не познават граници. Затова е много важно общоевропейския подход да бъде подплатен с конкретни действия.

Габриел отбеляза, че е символичен фактът, че началото на Европейската агенция за гранична и брегова охрана е дадено в България въпреки че страната ни не е член на Шенген. Европейската агенция за гранична и брегова охрана стана символ на Европа, която може да показва резултати. Приехме няколко ключови законодателства само в рамките на последната година са две - системата за резервационните данни на пътниците. Но държавите членки все още трябва да положат усилия.

Системният контрол на границите на ЕС. Виждаме, че когато говорим за миграция и сигурност, няма как да подминем въпроса, свързан с борбата с тероризма. Във връзка с публикации в български медии, че е готвена за следващия комисар, Габриел отговори, тази тема никога не е била коментирана с нея по какъвто и да е било повод.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Искат да отменят периодичните изследвания за персонала в ресторанти и ясли
Искат да отменят периодичните изследвания за персонала в ресторанти и ясли
Започна изграждането на булевард „Северен“ в Пловдив
Започна изграждането на булевард „Северен“ в Пловдив