НОВИНИ

Косово осъди петима радикални ислямисти

Косовски съд изпрати петима души в затвора с присъди от четири до тринадесет години затвор по обвинения в тероризъм за това, че са планирали да се врекат във вярност към "Ислямска държава" и да публикуват видео за събитието в интернет, предаде Ройтерс.

Косово осъди петима радикални ислямисти
bnt avatar logo
от БНТ
21:50, 18.07.2016
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Тяхната цел била да прочетат клетвата на террористичната организация "Ислямска държава" и да я публикуват в интернет, за да покажат присъствието на ИД в Косово, заяви съдия, докато четеше присъдата в съд в Прищина.

Той каза, че у обвиняемите са били открити автоматична пушка, маски, ръкавици и знаме на Ислямска държава, когато полицията ги арестувала край изкуствено езеро близо до столицата миналата година.

Подсъдимите първоначално бяха заподозрени, че са замърсили водата в езерото Бадовч, което снабдява половин Прищина с питейна вода, но тези обвинения отпаднаха след като властите установиха, че водата в езерото е чиста.

Полицията казва, че около 300 косовари са се присъединили към "Ислямска държава", а над 50 са били убити. Над 100 души в Косово бяха арестувани и са разследвани за набиране на бойци за "Ислямска държава" или за това, че са се сражавали в Сирия и Ирак. Властите твърдят, че тази година никой от Косово не се е присъединил към "Ислямска държава" в Сирия или Ирак.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановени са полетите между Турция и САЩ
Възстановени са полетите между Турция и САЩ
Нова жалба спира поръчката за изграждането на тол системата
Нова жалба спира поръчката за изграждането на тол системата