САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

​Кой е Доналд Туск?

60-годишният политик е бивш министър-председател на Полша,той е от кашубското малцинство, завършил е история и е втори мандат председател на Европейския съвет. Когато основава първото си либерално движение през 89- та, лозунгът му е "Нито вдясно, нито вляво- право напред към Европа".Още за европееца, който покори българите, разказва Емилия Запартова.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:25, 12.01.2018
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Футболът е сред любимите му спортове, играл е в любителски отбори. Казва, че за разлика от парламента, във футбола е нужен талант.

Роден е в града на Валенса Гданск, преди 60 години, и като студент по история създава университетски комитет "Солидарност". Гданск е традиционна столица на областта Кашубия, със силно германско културно влияние, където живее западнославянска етническа група, към която принадлежи и Туск. Започва дългата си кариера след падането на комунизма.

Бил е заместник-председател на Сейма и кандидат-президент. Оглавява дясноцентристката "Гражданска платформа" и е премиер на страната си от 2007 г. до 2014 г. Тогава минималната заплата се увеличава двойно.

Женен е, с две деца. Автор е на няколко книги, основава благотворителен фонд, владее английски, немски и руски. Доналд Туск пое поста председател на Европейския съвет на първи декември 2014 г.,преизбран е през март, миналата година. Казва, че ако си върши добре работата в Брюксел, това ще има положителен ефект за Полша.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Перник обявява грипна епидемия от утре
Перник обявява грипна епидемия от утре
Докъде стигна разследването по случаите с убитите данъчен шеф и бизнесмен?
Докъде стигна разследването по случаите с убитите данъчен шеф и бизнесмен?