НОВИНИ

Кристалина Георгиева с нов глобален модел за финансиране на хуманитарната помощ

Конференцията "Да затвърдим глобалната солидарност, да възстановим хуманността" събира лидерите на най-големите хуманитарни и религиозни организации в света.

Владислав Велев
от Владислав Велев
15:38, 22.02.2016
Чете се за: 01:45 мин.
По света
кристалина георгиева нов глобален модел финансиране хуманитарната помощ

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева представи нов глобален модел на финансиране на хуманитарната помощ пред конференция на високо равнище във Ватикана с участието на ръководителите на най-големите хуманитарни и религиозни организации в света.

Конференцията беше организирана от Политическата академия за социални науки на Ватикана и Работната група на високо равнище на ООН за финансиране на хуманитарната помощ. Дискусията беше открита от архиепископ Пол Ричард Галахър, Секретар за връзки със страните на Светия престол (де факто външен министър на Ватикана). В нея участваха още европейският комисар за хуманитарна помощ и управление при кризи Христос Стилианидис, известният икономистпроф. Джефри Сакс, върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, генералният секретар на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец Елхадж Ас Си, директорът на Международния комитет на Червения кръст Хелън Андерсън, президентът на "Каритас Интернационалис" кардинал Луис Антонио Гоким Тагле, изпълнителният директор на Световната програма по прехраната Ертарин Кузин, религиозни лидери от различни вероизповедания и други ръководители на хуманитарни организации и агенции, които работят в сферата на хуманитарната помощ.

"Да помагаш на хора в беда е ценност, която всички споделяме, независимо от нашата националност или религия. Днес имаме все по-голяма необходимост от нея, защото войни и природни бедствия рязко увеличиха числото на нуждаещите се от хуманитарна помощ. Над 125 милиона души, близо четири пъти повече, отколкото в началото на хилядолетието, разчитат на тази помощ за своето оцеляване. Трябват да мобилизираме допълнително 15 милиарда долара - това е решима задача в свят, който годишно произвежда 78 трилиона долара брутен национален продукт" каза Кристалина Георгиева.

Г-жа Георгиева запозна участниците с предложенията на Работната група на високо равнище на ООН за това кои са възможните иновативни източници на финансиране, чрез които да се откликне на съществуващите нужди.

Събитието закри Стивън О‘Брайън, заместник-генерален секретар на ООН по хуманитарните въпроси, който очерта как днешната дискусия ще допринесе за подготовката на предстоящата през м. май в Истанбул Първа световна хуманитарна среща на високо равнище.

През май 2015 г. генералният секретар на ООН Бан Ки Мун възложи на панел от високопоставени експерти да потърсят системни решения за затваряне на огромната дупка във финансирането на хуманитарната помощ. Кристалина Георгиева е съпредседател на тази група заедно с Назрин Шах, султан на Перак, Малайзия. Експертите представиха препоръките си в специален доклад през януари т.г. на конференция в Дубай.

След форумите в Дубай и Ватикана, докладът ще бъде обсъден и на Първата световна хуманитарна среща на високо равнище в Истанбул. Очаква се той да бъде в основата на мерките за финансиране на хуманитарната помощ, които участниците в срещата ще приемат.

;

Повече информация може на намерите тук:

Статия на Кристалина Георгиева и Назрин Шах, посветена на форума и публикувана от вестника на Ватиката L'Osservatore Romano на 20 февруари 2016 г. (на български език): https://ec.europa.eu/commission/2014-2019/georgiev...

Снимки от форума ще намерите тук:

http://ec.europa.eu/avservices/photo/photoByReport...

Видео кадри от форума ще намерите тук:

http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm?pa...

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сложното поднасяне на материала е основният проблем, категорични са учителите
Сложното поднасяне на материала е основният проблем, категорични са учителите
Мълчанието на дипломатите
Мълчанието на дипломатите