НОВИНИ

Криза и в Испания: Вот на недоверие за Мариано Рахой

След седмица на политически обрати в Италия, сега Испания поставя на изпитания стабилността на Южна Европа с вот на недоверие срещу правителството. Оцеляването на премиера Мариано Рахой виси на косъм заради корупционен скандал в собствената му консервативна партия. Днес в испанския парламент започнаха дебатите, а гласуването е утре. Според испански медии, опонентите на Рахой са събрали достатъчно гласове, за да го свалят.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:37, 31.05.2018
Чете се за: 00:51 мин.
По света

В основата на политическата буря е най-големият корупционен скандал в Испания под названието "Гюртел" или в превод от немски колан - игра на думи с името на един от основните заподозрени бизнесменът Франсиско Кореа.

Аферата "Гюртел" започнала преди почти 10 години, представлява корупционна схема в управляващата Народна партия за измами, укриване на данъци и пране на пари с цел партийно финансиране. Миналия месец бяха осъдени 29 длъжностни лица и бизнесмени, а миналата година Мариано Рахой стана първият действащ премиер, привикан да дава показания в съда.

Мариано Рахой - премиер на Испания: Присъдите не посочват вина на Народната партия за създаване на институционална корупционна система. Те показват, че определени членове на партията са участвали в създаването на паралелна система с отговорни за това компании.

Вотът на недоверие беше внесен от Социалистическата партия.

Педро Санчес - лидер на Социалистическата партия: Ще ви задам един въпрос, г-н Рахой. Готов ли сте да подадете оставка, днес, тук, в този момент? Подайте оставка, г-н Рахой, и всичко ще свърши.
Мариано Рахой: Съдебното решение е прикритие за истинската причина за вота на недоверие, който издава слабата увереност на г-н Санчес, че може да получи властта като останалите, печелейки избори.

Социалистите имат нужда от 176 от общо 350 депутатски гласа. В последните часове Педро Санчес успя да си осигури подкрепата на малките партии от Каталуния и Баския регион, а това означава, че утре Мариано Рахой може да загуби премиерския пост. Санчес вероятно ще управлява до свикването на нови избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сменят турско-арабските имена на местности в Стара Загора
Сменят турско-арабските имена на местности в Стара Загора
​Работна група ще определи трасето на газопровода, свързващ ни с Турски поток
​Работна група ще определи трасето на газопровода, свързващ ни с Турски поток