НОВИНИ

Кризата в Сирия - отново на дипломатическата маса

Най-малко 46 души са загинали при атаката срещу бежански лагер в сирийската провинция Хасака. Нападението е било извършено от Ислямска държава. Отново започват дипломатически совалки за разрешаване на кризата. Обстановката в Сирия е била обсъдена в телефонен разговор между президентите на Русия и Съединените щати. По-късно днес за сирийската криза, Владимир Путин ще разговаря в Сочи с президента на Турция.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
10:42, 03.05.2017
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Трети телефонен разговор между президентите на Съединените щати и Русия, откакто Доналд Тръмп влезе в Белия дом и първия след американската операция в Сирия на 7 април. Двамата лидери били единодушни, че "страданието на хората в Сирия е продължило твърде дълго, и че трябва да се сложи край на насилието".

За да бъде постигнат траен мир, Путин и Тръмп са обсъдили варианта за създаване на зони за сигурност. От Белия дом определиха разговора като "много добър". Американската администрация е потвърдила, че ще изпрати свой представител на започващите днес преговори за Сирия в Астана.

Путин и Тръмп са се договорили да активират диалога между външните министри на двете страна за укрепване на примирието в Сирия. От Кремъл съобщиха, че двамата президентите са се съгласили на лична среща в кулоарите на форума на Г-20, който ще се проведе в Хамбург.

Вчера руският президент обсъди сирийската тема и с германския канцлер Ангела Меркел. Обстановката в Сирия ще бъде акцент в разговора на Путин с Ердоган. Очаква се срещата да започне около 14 часа българско време. Последно двамата президенти разговаряха в началото на март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев призова за създаването на стимули, които да привличат инвеститорите
Румен Радев призова за създаването на стимули, които да привличат инвеститорите
Обезвреждат снаряда, открит вчера в пловдивския квартал Тракия
Обезвреждат снаряда, открит вчера в пловдивския квартал "Тракия"