НОВИНИ

Лидерите на Г-20 се срещат в Хамбург (СНИМКИ)

Първата лична среща Путин-Тръмп вече е факт. Лидерите на САЩ и Русия се ръкуваха при пристигането си на срещата на Г-20 в Хамбург, а след по-малко от час започва и първите им двустранни разговори. Световната търговия, климатичните промени и борбата с тероризма е във фокуса на вниманието на лидерите на 19-те водещи икономики в света и Евросъюза, които заседават на фона на масови протести.

bnt avatar logo
от Снимки: БТА
15:32, 07.07.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света
лидерите срещат хамбург снимки

Пред Доналд Тръмп руският президент ще повдигне въпроса за по-тясно сътрудничество в борбата срещу тероризма, съобщи Кремъл. Вероятно срещата ще продължи между 30 минути и един час в присъствието на само още четирима души - външните министри Тилърсън и Лавров и двама преводачи. В туитър Тръмп написа, че очаква с нетърпение срещата с останалите лидери, включително с руския си колега. Москва ще призове към общи усилия срещу тероризма и останалите участници в Г-20. Путин разви тезата си пред лидерите от Брикс, които се срещнаха преди началото на форума.

Владимир Путин - президент на Русия: Русия многократно призовава за единен антитерористичен фронт с водеща роля на ООН. Още веднъж ще призовем партньорите от Г-20 да обединят усилията си в борбата с тероризма, за неутрализиране на политическите, икономическите, социалните и идеологическите различия, които позволяват експанзията на тероризма.
;

Г-20 ще призове Тръмп да върне Съединените щати в Парижкото споразумение за климата, заяви британският премиер Тереза Мей. Тя и домакинята Меркел размениха няколко думи преди началото на дискусиите. Германският канцлер също изрази надежда за възможен компромис. Еврокомисията предупреди, че Европа ще реагира незабавно и адекватно, ако Вашингтон наложи наказателни тарифи върху вноса на европейска стомана и отново се обяви срещу протекционизма.

Биене на тъпани, изпочупени витрити и опожарени коли оставят след себе си многобройните протести за срещата в Хамбург. Сто хиляди души се обявяват срещу капитализма, войната и климатичните промени. Стана ясно, че заради вълненията Мелания Тръмп е била принудена да остане в хотела, а германският външен министър Шойбле е отменил събитие с местни ученици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари от цялата страна на протест срещу насилието
Лекари от цялата страна на протест срещу насилието
Трима ранени след първото надбягване с бикове в Памплона
Трима ранени след първото надбягване с бикове в Памплона