Лиляна Павлова: Надяваме се диалогът ЕС - Турция да бъде възобновен

Днес предстои среща на върха във Варна за отношенията между Европейския съюз и Турция. В срещата ще участват председателят на Европейския съвет Доналд Туск, шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, турският президент Реджеп Ердоган. Домакин ще е българският премиер Бойко Борисов. Предстоящата среща за БНТ коментира от Варна министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

от БНТ
08:30, 26.03.2018
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Лиляна Павлова заяви, че основната задача на тази лидерска среща е именно това - възстановяването на диалога и доверието между лидерите в Европа - между ЕС и Турция. По думите ѝ в рамките на това фокусът безспорно е сигурността и бежанците - темата, която е е изключително важна фокусът върху това - изпълнението на споразумението за тяхната интеграция, изпълнението ангажиментите на двете страни и най-вече на Турция интеграцията и оставането в тяхната страна, а от своя страна ангажиментът, който европейските лидери поеха е осигуряването на финансовия ресурс в тази посока, каза още Павлова.

Лиляна Павлова, министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС: Темата за финансирането е безспорна, защото е ясен ангажиментът, който европейските лидери поеха в осигуряването на този ресурс. Първият транш от 3 млрд. е факт. Има необходимост от изясняване каква сума е договаряне, дейност и обхват, но проектите са в изпълнение по отношение на първия транш. За втория е обсъдено, той се разделя на два компонента - хуманитарна и нехуманитарна помощ. Хуманитарната е пряко насочена за бежанците. Това не са средства,която се дава на Турция, а за подкрепа на бежанците чрез Турция.

Павлова уточни, че нехуманитарната помощ касае мерки, дейности , инфраструктура, свързани с образование и здравеопазване. Много е важно е тези средства да отидат ясно и категорично по предназначение, каза тя и допълни, че волята да бъдат осигурени е безспорна.

Лиляна Павлова: Още в петък, когато се договаряше днешната среща, когато получихме мандат, това беше едно голямо усилие и предизвикателство, но се радвам, че получихме мандат за тази среща на лидерите на най-високо ниво тук във Варна. Това е много важна стъпка, защото тя е от интерес както за България, така и за Европа. България като външна граница на челна позиция в ситуацията с Турция. За нас е изключително важно този диалог, добрият диалог, добросъседските отношения, които има между България и Турция, да бъде пренесен по един много добър начин в отношенията ЕС - Турция. Диалог, който видимо беше затруднен. Надявам се , че днес поставяме условията, създаваме една рамка този диалог да бъде възобновен, възстановен и нормализиран. Освен за България, това е важно и за Европа.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
17% е заетостта на бежанските центрове в България в момента
17% е заетостта на бежанските центрове в България в момента
Пускат спасените от замръзване щъркели отново на свобода
Пускат спасените от замръзване щъркели отново на свобода