НОВИНИ

Мадрид се готви да отнеме временно каталунската автономия

Три седмици след референдума за независимост в Каталуния, Мадрид се готви да отнеме временно автономията на областта. Испанското правителство се събра на извънредно заседание, на което се очаква да задейства чл.155 от Конституцията. Подобна мярка досега не е прилагана в историята на Испания. Подробности от международния ни редактор Биляна Бонева.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:52, 21.10.2017
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Собствена образователна система, здравеопазване и полиция. Със задействането на член 155 от Конституцията, те ще бъдат отнети на Каталуния.

Испанският кабинет предприе тази стъпка, след като лидерът на автономната област не изпълни ултиматума да се откаже официално от плановете за независимост. В последните минути преди да изтече условието на испанското правителство, Пучдемон публикува писмо, в което заплашва, че ще обяви пълна независимост, ако Мадрид изпълни заканата си да отмени автономията ѝ.

Вчера испанското правителство и основната опозиционна партия в Испания се споразумяха през януари да се проведат регионални избори в Каталуния.

Мендес де Виго, говорител на правителството: Тези мерки трябва да донесат спокойствие, съвместно съществуване, трябва да се избегне разкъсване на Каталуния и вероятно този процес ще завърши с провеждането на избори.

Извън Каталуния испанското правителство има голяма подкрепа. Кралят отново одобри действията на испанския премиер.

крал Фелипе VI: Испания е изправена пред неприемлив опит за отделяне на част от националната ѝ територия, но ще отговори чрез легитимните си демократични институции, чрез зачитане на конституцията, придържайки се към ценностите и принципите на парламентарната демокрация, в която живеем 39 години.

Съществуват обаче, и опасения, че със задействането на член 155 от Конституцията, Барселона ще се отдалечи още повече от Мадрид.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Енергото в област Пловдив е напълно готово за предстоящия зимен сезон
Енергото в област Пловдив е напълно готово за предстоящия зимен сезон
Петте извода от първия тур на изборите в Македония
Петте извода от първия тур на изборите в Македония