НОВИНИ

Македония скърби за жертвите на наводнението

Македония скърби днес за жертвите на пороя в събота срещу неделя през нощта и последвалите тежки наводнения. Националните флагове в цялата страната са спуснати наполовина. 22-ма души загинаха, а 6-ма все още са в неизвестност. Издирването им продължава. Президентът Георге Иванов заяви, че сега е време за хуманност и призова да се даряват храна и вода в специалните пунктове.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:54, 08.08.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Все си мисля, че водата пак ще дойде - казва жена от Сингелик - един от пострадалите скопски квартали. Две денонощия по-късно кошмарът не е отминал. Много от жените не спират да плачат и да разказват отново и отново как са гледали смъртта в очите. Усилията на всички сега са насочени към най-важното - да изчистят калта и отломките. На много места няма електричество, не достигат и помпи за изпомпване на водата.

В засегнатите райони се изпраща най-необходимото - детски храни и пелени, консерви, лекарства, вода. Там продължава и издирването с армейски и полицейски части на изчезналите в наводненията. 400 военни са изпратени в помощ на хората. В района е в сила извънредно положение, което ще продължи две седмици.

Президентът Георге Иванов посети засегнатите места, увери, че всички институции са мобилизирани и работят за справяне с кризата и призова гражданите да изпращат помощи на бедстващите. Премиерът Емил Димитриев и лидерът на ВМРО - ДПМНЕ Никола Груевски прекъснаха летните си отпуски заради бедствието.

Гражданите се организираха сами в социалните мрежи с различни инициативи за събиране на помощи. Създадена е интерактивна карта, която показва всички пунктове за дарения и насочва потребителите към най-близките до тях. Отворени са и специални телефонни линии за набиране на парични помощи.

Околовръстното на Скопие все още изглежда апокалиптично. Десетки коли остават затънали в полето, платната не са освободени за движение. Бурята в събота през нощта е продължила пет часа, само през първите два часа е имало 800 гръмотевици, количеството дъжд е било 90 литра на квадратен метър. За пострадалите предстои дълга битка с последиците от стихията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата: Мурад Хамид представлява заплаха за сигурността на България
Прокуратурата: Мурад Хамид представлява заплаха за сигурността на България
Няма да има кариера за пясък край Белослав
Няма да има кариера за пясък край Белослав