НОВИНИ

Македонският президент Георге Иванов не даде мандат на Зоран Заев и СДСМ

Македонският президент Георге Иванов не може да даде мандат за съставяне на правителство на лидера на втората партия в македонския парламент – опозиционната СДСМ. Това заяви лидерът й Зоран Заев след среща с държавния глава.

bnt avatar logo
от БГНЕС
21:17, 01.02.2017
Чете се за: 01:29 мин.
По света
македонският президент георге иванов даде мандат зоран заев сдсм

„Като втора партия по брой депутати не можем да получим мандат за формиране на правителство. Указанието на Иванов беше, че трябва да докажем, че имаме мнозинство съгласно конституцията, което означава 61 депутати, чиито подписи като доказателство трябва да бъдат представени в кабинета на Иванов, след което ще получим мандат“, каза Заев.

На новинарски въпрос той посочи също, че по време на срещата не е бил споменат срок, в рамките на който СДСМ трябва да представи подписите на 61-те депутати. Партията му в момента има 49 депутати в парламента и все още не са водени разговори за осигуряване на мнозинство и опит за съставяне на правителство, допълни Заев.

Попитан за възможни нови избори политикът заяви, че в момента те биха се понравили на СДСМ, но не и на Македония, нито на останалите политически сили. По отношение на предложената от Брюксел широка коалиция лидерът на опозицията посочи, че до неговата партия не е стигнала информация за широка коалиция или нещо подобно.

Заев каза, че разбира думите на Брюксел за подобна коалиция като искане за стабилно управление, „което означава стабилно мнозинство“. Той също така повтори позицията на партията, че за нея не е приемливо да участва в бъдещо правителство, съставено от актуалното ръководство на ВМРО-ДПМНЕ и изрази надежда, че ще има правителство на СДСМ.

Иванов проведе днес срещи с лидерите на основните партии в страната. Той вече разговаря с ръководството на двете по-малки албански партии - „Беса“, която има петима депутати, и „Алианс за албанците“ с трима. Сред срещите нямаше изявления нито от президентството, нито от двете партии. Само от формацията „Беса“ кратко заявиха, че топката е в полето на парламента и който има мнозинство, той ще сформира правителство.

Иванов се срещна и с лидера най-голямата албанска партия Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети.

„Всички трябва да допринесем за излизането от кризата и за намирането на приемливо решение. Заедно сме отговорни за намирането на това решение за бъдещето на нашата страна“, каза Ахмети след срещата.

При Иванов вече е и лидерът на най-голямата политическа партия в македонския парламент ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски. В македонската Конституция не е посочено на кого държавният глава трябва да връчи мандат за съставянето на правителство, след като най-голямата политическа партия в страната не е успяла в това начинание.

На предсрочните парламентарни избори на 11-ти декември ВМРО-ДПМНЕ получи най-много гласове. В 120-местния парламент партията на Груевски има 51 мандата. Социалдемократическият съюз (СДСМ) на Зоран Заев - 49, Демократическият съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети - 10, Движението "Беса" на Билал Касими - 5, Албанският алианс на Зиядин Села - 3 и Демократическата партия на албанците (ДПА) на Мендух Тачи - двама депутати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Замерват нивата на радиоактивния елемент радон в жилищата в Благоевград
Замерват нивата на радиоактивния елемент радон в жилищата в Благоевград
Деца от Благоевград получиха мечтаните подаръци
Деца от Благоевград получиха мечтаните подаръци