НОВИНИ

Макрон покани Тръмп на парада по случай националния празник на Франция

Еманюел Макрон покани днес Доналд Тръмп и съпругата му Мелания да участват в парада по случай Деня на Бастилията на 14 юли в Париж, а американският президент отговори, че ще види дали е възможно да осъществи такава визита. Това каза източник от Елисейския дворец, цитиран от Франс прес.

макрон покани тръмп парада случай националния празник франция
bnt avatar logo
от БНТ
21:50, 27.06.2017
Чете се за: 00:32 мин.
По света

В телефонен разговор френският държавен глава "поднови поканата си към президента Тръмп и съпругата му да дойдат за шествието на 14 юли", френския национален празник, когато ще бъдат чествани и "100 години от влизането на САЩ в Първата световна война на страната на френските войски", заяви източникът.

Присъствието на американския президент на площад "Конкорд" за традиционния военен парад ще бъде нов бляскав дипломатически успех за Макрон след срещата на върха, която организира с руския президент Владимир Путин на 29 май във Версай.

Отношенията между държавните глави на САЩ и Франция до момента не вървят много гладко. Макрон се опълчи на американския си колега, когато Тръмп реши да оттегли страната си от Парижкото споразумение за климата и призова: "Да направим планетата си отново велика!" - в явен отговор на предизборния лозунг на републиканеца "Да направим Америка отново велика!"

Много мастило се изписа и за срещата на върха на НАТО на 25 май в Брюксел, когато двамата премериха сили в мъжествено ръкостискане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Референдум: Готова ли е страната ни за членство в еврозоната?
В "Референдум": Готова ли е страната ни за членство в еврозоната?
В германски град евакуираха жилищен блок с установен запалим материал
В германски град евакуираха жилищен блок с установен запалим материал