НОВИНИ

Макрон събира край Париж основните либийски играчи

Президентът на Франция Еманюел Макрон ще организира във вторник край Париж среща между двамата основни участници в либийската криза - оглавяващия правителството на националното единство (ПНЕ) Файез Сарадж и маршал Халифа Хафтар. Това съобщи днес френската президентска администрация, предаде Франс прес

bnt avatar logo
от Източник: БТА
11:16, 24.07.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света
макрон събира париж основните либийски играчи

С тази инициатива Франция цели да улесни постигането на политическо разбирателство между премиера на Либия и командващия на националната армия в момента, в който новият специален представител на генералния секретар на ООН Гасан Саламе поема функциите си, посочи в комюнике Елисейският дворец.

"Съвместно с всички свои партньори Франция разчита да отправи сигнал, че подкрепя усилията за създаване на политически компромис под егидата на ООН, който (. . .) да обедини различните играчи в Либия", се казва в текста.

Целта е "да се изгради държава, способна да задоволи основните нужди на либийците и притежаваща редовна армия, обединена под властта на гражданско правителство", посочва Елисейският дворец. "Това е необходимо за контрол върху либийската територия и граници, за борба с терористичните групировки, с трафикантите на оръжия и мигранти, но и с оглед връщане към стабилния живот на институциите" в страната, добавя администрацията на френския президент.

Файез Сарадж, подкрепян от ООН и Запада, и неговият съперник - маршал Халифа Хафтар, имаха срещи в началото на май в Абу Даби, а по-рано - през януари 2016 г., малко след като Сарадж оглави ПНЕ.

ПНЕ, формирано по силата на споразумение, сключено под егидата на ООН, се настани през март 2016 г. в Триполи, но властта му се оспорва от маршал Хафтар, силния човек в Източна Либия, където го поддържат избран парламент и друго правителство.

В интервю за френския в. "Монд" външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан заяви, че Либия е "приоритет за държавния глава" Еманюел Макрон.

Шест години след въстанието, свалило диктатора Муамар Кадафи, Либия все още е затънала в нескончаема криза на прехода, а икономиката й е съсипана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майкъл Фелпс загуби дуел с бяла акула
Майкъл Фелпс загуби дуел с бяла акула
Член на Бюрото за контрол на СРС-та съветвал обвиняеми как да подават жалби
Член на Бюрото за контрол на СРС-та съветвал обвиняеми как да подават жалби