НОВИНИ

Мария Габриел: До юли големите платформи ще приемат кодекс срещу дезинформацията

Фалшивите новини са една от най-големите заплахи. Те атакуват доверието помежду ни и между институциите и хората. Това е едно от предизвикателствата, тъй като все още нямаме цялостен обхват. С малки стъпки трябва да ограничим обхвата на този феномен. Това правим и с екипа ми. Това каза в "Денят започва" Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и общество.

bnt avatar logo
от БНТ
08:32, 04.06.2018
Чете се за: 00:43 мин.
По света

До юли Габриел очаква големите социални платформи да приемат кодекс за борба с дезинформацията. До октомври да има видими резултати, а през декември ще бъдат предложени следващите мерки.

КИБЕРСИГУРНОСТ

Кибератаките не познават граници, затова трябва да се работи координирано на ниво ЕС и отвъд. Искаме по-интегриран подход. Всяка година държавите членки ще се събират и ще симулират кибератаки. На тази основа базираната в Атина агенция "ENISA" ще помогне с конкретни решения. Трябва да инвестираме и в човешкия потенциал, каза Габриел. Във всяка една държава членка да има център, за да се реагира бързо в случай на атака.

;

ЛИЧНИ ДАННИ

ЕК ще следи трудностите, пред които са изправени отделните държави членки, както и отделни фирми и предприятия. По тази тема предстои и голяма конференция през февруари 2019 г., на която ще се обсъдят първите пречки и предизвикателства. Задаваме стандарт, половината от американските компании заявяват, че въвеждането на GDPR е и техен приоритет.

ЦИФРОВИЗАЦИЯ И ДИГИТАЛИЗАЦИЯ В ОБРАЗОВАНИЕТО

През юни започва проектът "Цифрова възможност", който дава шанс на 5000-6000 студенти да направят стаж в друга страна членка. Стажът е платен, в рамките на програмата "Еразъм+". Двойно увеличение има на средствата за образователната програма на ЕК. Инвестицията в образованието не е дългосрочна инвестиция, но е тук и сега. Много важно е да дадем на активните възможност да използват новите технологии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Прокуратурата ще поиска постоянен арест за убиеца от Слънчев бряг
​Прокуратурата ще поиска постоянен арест за убиеца от Слънчев бряг
Стратиев: ​КАТ София е изчерпал всички възможности за обслужване на гражданите
Стратиев: ​КАТ София е изчерпал всички възможности за обслужване на гражданите