НОВИНИ

Маршрутът на бежанците към Германия

За 2015 година подадените молби за бежански статут в Европа са 1 милион и 250 хиляди - което е рекорд в историята на континента. По-образованите бежанци се насочват към Германия, останалите търсят закрила в периферията на ЕС. Някои от бежанците са полеви командири на "Ислямска държава". Това са изводи от националната конференция, посветена на медиите и бежанците, организирана от Фондация "Фридрих Еберт" и Центъра за медийни изследвания към УНСС.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:27, 30.03.2016
Чете се за: 01:27 мин.
По света

"Ислямска държава" постига целта си - да създаде проблем между различните общности във всяка европейска държава, смятат експертите. Щом има сблъсък между общности, вербуването на терористи става по-лесно. А защо в основата на последните атентати стоят точно братя:

Д-р Мохамед Халаф - СУ "Св. Климент Охридски": Единият вярва в другия. Единият обича другия и няма да се разделят и няма да отиде да го предаде на властите, че той е потенциален терорист. Фактически те не ги пращат на едно място, а ги пращат на две места, защото ако ги пратят на едно място те може да се разколебаят и единия да се съгласи с другия и да избягат.

Различни сирийски неправителствени организации отчитат - почти половин милион души са загубили живота си в Сирия. От тях 400 хиляди са били убити, а 70 хиляди са починали от болести.

Всеки втори сириец е напуснал дома си. Това прави около 11 милиона и половина. 65 % от тези, които все пак остават в родината си, живеят в крайна нищета, а всеки четвърти гладува.

Затова те тръгват на път. По данни на Интерпол броят на каналджиите се увеличава. Вече са достигнали до 30 000, като се счита че 25 000 от тях са турски граждани. А бежанците са влели в незаконните касички на каналджиите над милиард.

И няма как да бъде иначе. Ако през 2011 г. един чиновник в Сирия е получавал по 300 долара, то сега - 5 години по-късно печели в пъти по-малко - средно по 63 долара.

Сирийците от малки градчета от провинцията с по-ниско образование търсят убежище в периферните държави на ЕС, каквато е и България. Докато напусналите големите сирийски градове - хора с по-добро образование се насочват към Германия и нейния пазар на труда.

Някои бежанци са потенциални терористи - доказателствата:

Проф. Владимир Чуков - СУ "Св Климент Охридски": Дори излязоха информации от сирийската опозиция с 23 имена на полеви второешалонни командири на Ислямска държава от провинция Дерезор. И за съжаление в момента част от тях в момента са в Германия. Аз самият съм виждал снимки, за съжаление, бежанец с уокмен в не си спомням коя западноевропейска държава, в същото време човекът се снимал върху трупове.

Европа печели от бежанците - според анализаторите мигрантите биват наети на работа с два пъти и половина по-ниско заплащане.

Проф. Петко Тодоров- УНСС: Цели отрасли в Германия особено, в Италия - мафията е оглавила икономическите процеси - строителство на къщички, ако щете фармацефтичната промишленост- ваксини, ГМО-та защото са по-евтини като храни. Хотелиерското съсловие в Германия е живнало - 23 евро плаща държавата за приютяване на чужденец.

Най-желаната дестинация за бежанците си остава Германия, следвана от Унгария и Швеция. Очакванията на експертите са все пак преговорите в Женева да започнат да дават резултат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ахмед Муса и последователите му са обвинени в пропагандиране на война
Ахмед Муса и последователите му са обвинени в пропагандиране на война
Ще свалят ли Дилма Русеф?
Ще свалят ли Дилма Русеф?