НОВИНИ

Масов протест в Киев

Над 2000 украинци участваха в протестно шествие в Киев с искане за освобождаването на военния пилот Надежда Савченко. Към момента тя е задържана в Русия по обвинение в убийството на двама руски журналисти в Източна Украйна.

bnt avatar logo
от Георги Петров
07:39, 07.03.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света
масов протест киев

Събралите се на централния площад в украинската столица развяваха национални знамена и плакати с призиви за освобождаване на Савченко. Някои от тях носеха манекен с надпис "Убиец" на гърдите, представляващ руския президент Владимир Путин. В протеста се включиха и няколко депутати, както и бившия премиер Юлия Тимошенко.

След шествието стотици участници се насочиха към руското посолство в Киев, за да поискат освобождаването на Савченко. Няколко души преодоляха външната ограда на сградата, хвърляха яйца и разбиха с камъни стъкла и наблюдателни камери. Вследствие на това руските дипломати изпратиха протестна нота до украинското външно министерство и полицията в Киев започна разследване за хулиганство по случая. Протести имаше и в градовете Харков, Одеса, Запорожие, Херсон и на други места.

През юли 2014 година Савченко беше арестувана на руска територия. Самата тя обвинява проруските сепаратисти в Източна Украйна, че са я отвлекли и предали на руските власти. Украйна и западните страни отправиха напразни призиви за освобождаването й. Руската прокуратура поиска наказание от 23 години затвор. Драматичните събития превърнаха 34-годишният пилот в национална героиня. Тя беше символично избрана за депутат на парламентарните избори през 2014 година начело на листата на Юлия Тимошенко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поклонение пред паметта на бившата първа дама на САЩ Нанси Рейгън
Поклонение пред паметта на бившата първа дама на САЩ Нанси Рейгън
Тихомир Безлов: Предстоят напрегнати месеци
Тихомир Безлов: Предстоят напрегнати месеци