САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Грешки в протоколите са затруднили работата на ЦИК

На официална церемония Централната избирателна комисия обяви имената на 17-те български евродепутати, които ще представляват страната ни през следващите 5 години в Европарламента, след като отказалите се бяха заличени от кандидатската листа.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:40, 31.05.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Централната избирателна комисия връчи официално удостоверенията на избраните членове на Европейския парламент от България.

Стефка Стоева - председател на ЦИК: Да пожелаем успех на нашите членове на ЕП. До сега казвахме кандидати, кандидати,ето сега говорим за членове и нека да защитават България така както обещаха по време на предизборната кампания. Успех на всички!

Равносметката от изборите: машинният вот, който беше в центъра на вниманието, се оказа не толкова предпочитан от избирателите. Защо - предстои анализ.

На тези избори грешки в протоколите са затруднили работата на районните и Централната избирателна комисия. От сканираните копия се вижда: задраскване и поправяне в някои протоколи. Общият брой на гласувалите и преференциалния вот в някои официални изборни книжа са толкова пъти поправяни, че трудно се разчита какъв е крайният резултат.

Затова след анализ на грешките от ЦИК са ги отстранили, преди да преминат към окончателните резултати от изборите.

На какво се дължи поправянето:

Александър Андреев - говорител на ЦИК: Това е комплекс от различни причини. Не трябва да забравяме на първо място, че има една част от членовете на секционните избирателни комисии, които в последният момент се подменят с други такива, които не са минали обучението, нямат подготовка с методическите указания. На следващо място умората, която е в членовете на секционните избирателни комисии, тъй като цял ден са били и след което вече в последните часове - това е един фактор, който влияе.

От ЦИК са категорични: протоколите не са сложни за попълване, тъй като под всяка графа има указания какво трябва да се впише там.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Какъв трябва да бъде новият главен прокурор?
Какъв трябва да бъде новият главен прокурор?
Президентът Радев отказа коментар за оставките на Цветанов и Нинова
Президентът Радев отказа коментар за оставките на Цветанов и Нинова